Зеленський обговорив з Урсулою фон дер Ляєн фінансову та енергетичну підтримку України

18:58, 15 вересня 2022
Президент відзначив важливу роль очільниці Єврокомісії в оборонній і фінансовій підтримці України під час війни.
Зеленський обговорив з Урсулою фон дер Ляєн фінансову та енергетичну підтримку України
Фото: ОП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, яка перебуває з візитом у нашій країні. Про це повідомляє Офіс Президента. 

Глава держави висловив подяку очільниці Єврокомісії за візит і відзначив її важливу роль в оборонній і фінансовій підтримці України під час війни.

Зеленський також подякував Урсулі фон дер Ляєн за її зусилля щодо набуття Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

«Сьогодні в нас була предметна бесіда. Важливо, що пані Урсула фон дер Ляєн приїхала до нас після щорічної доповіді у Європейському Союзі», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що в середу, під час візиту першої леді Олени Зеленської до Страсбурга, було оголошено про намір Євросоюзу виділити 100 млн євро на відбудову 74 українських шкіл.

«Ця програма – велика, і руйнації великі, але крок за кроком ми маємо повертати життя в Україну. І повертаємо завдяки нашим воїнам, нашому народу. Я думаю, що ми сьогодні дуже позитивно налаштовані й мотивовані щоденною деокупацією тих чи інших містечок, сіл. Тож для нас – це велика перемога», – наголосив  Зеленський.

Глава держави зазначив, що під час зустрічі з Президентом Європейської комісії було обговорено питання енергетичних викликів, які постають перед Україною та ЄС.

«Ми бачимо зараз, як російський ворог завдає ударів по наших ТЕЦ, іншій енергетичній інфраструктурі. Цієї зими викликів буде багато, і тут потрібно працювати нам усім об’єднано, бо це складні виклики і для України, і для Європейського Союзу. І ми розуміємо, що всі маємо одне одному допомагати», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що завдяки приєднанню України до спільної енергосистеми ЄС країни Європи зможуть отримати дешеву українську електроенергію, а наша держава – надходження до бюджету, що допоможе виконати зобов'язання стосовно виплат заробітних плат і пенсій.

 Зеленський подякував Урсулі фон дер Ляєн за рішення Єврокомісії про виділення Україні траншу фінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі 5 млрд євро.

За словами Президента, сьогодні під час зустрічі також обговорювалася можливість одержання наступного траншу до кінця поточного року та підготовки макрофінансової допомоги Україні від ЄС на наступний рік.

Крім того, співрозмовники торкнулися питання приєднання України до внутрішнього ринку Євросоюзу ще до набуття повноправного членства в ЄС.

«Впевнений, це буде однією з наших найважливіших перемог. Ми на це заслуговуємо, і тому поки ми ще на шляху до членства, ми хотіли б приєднатися до внутрішнього ринку ЄС. Це для нас важливо», – розповів Глава держави.

Зеленський та Урсула фон дер Ляєн обговорили продовження тиску на Росію, зокрема шляхом ухвалення 8-го санкційного пакета.

Зі свого боку вона привітала Україну та ЗСУ з успіхами на фронті й висловила захоплення мужністю українських військових.

Очільниця Єврокомісії також зазначила, що наша країна продовжує рухатися до набуття членства в ЄС.

«Я відзначаю рішучість, величезний прогрес на цьому шляху. Ми підтримуватимемо вас усіма своїми можливостями», – наголосила вона.

Голова Єврокомісії відзначила важливість збільшення обсягів постачання української електроенергії до країн ЄС.

На зустрічі також обговорювали надання макрофінансової допомоги Україні. Урсула фон дер Ляєн розповіла, що погоджений Європарламентом транш у сумі 5 млрд євро має надійти в жовтні, та запевнила, що робота стосовно підтримки триватиме.

Щодо санкцій голова Єврокомісії наголосила на важливості обміну деталями роботи в цьому напрямку між ЄС та Україною, щоб агресор не мав змоги обходити обмеження.

Крім того, лідери обговорили питання ефективної та швидкої відбудови України.

«Ми ніколи не зможемо компенсувати те, що ви робите, вашу боротьбу за демократію, за людство, за повагу до міжнародного права. Але що ми можемо, то це сказати вам, що ваші європейські друзі з вами. І будуть з вами стільки, скільки потрібно», – запевнила Урсула фон дер Ляєн.

Раніше ми писали, що ім’я Урсули фон дер Ляєн з’явилося на Алеї сміливості в Києві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду