Київський адвокат підозрюється у привласнені понад 360 000 грн виплат, що призначалися переселенцям

16:59, 30 листопада 2022
Наразі зловмиснику повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.
Київський адвокат підозрюється у привласнені понад 360 000 грн виплат, що призначалися переселенцям
Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правоохоронці повідомили про підозру адвокату, викритому у незаконному заволодінні пенсійними і страховими виплатами, підробленні офіційних документів, а також завідомо неправдивому повідомленні суду про повноваження представляти іншу особу (ч. 3 ст. 190, ч. 2, 4 ст. 358, ч. 1 ст. 400-1 КК України), передає Київська міська прокуратура.

Досудовим розслідуванням встановлено, що чинний адвокат протягом 2021 року, використовуючи завідомо підроблені довіреності від громадян, вживав заходів для їх постановки на облік як внутрішньо переміщених осіб.

«Після цього підозрюваний відкривав на ім’я цих громадян рахунки в банківських установах. У подальшому на ці рахунки органами Фонду соціального страхування України та Пенсійного фонду України нараховувалися страхові та пенсійні виплати, якими безпосередньо заволодівав сам адвокат.

Разом з цим, такі довіреності адвокату вищевказані громадяни не надавали, оскільки лінію розмежування у цей час не перетинали і перебували на тимчасово окупованих територіях, а деякі з таких осіб – взагалі є померлими.

Таким чином, адвокат заволодів грошовими коштами органів Фонду соціального страхування України та Пенсійного фонду України на загальну суму понад 367 тис. грн.

Крім того, адвокатом при зверненні з позовними заявами до судів також використовувалися підроблені договори про надання правової допомоги, стороною яких були ті ж самі нібито внутрішньо переміщені особи.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Встановлюються інші епізоди такої злочинної діяльності та можливі спільники.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що в Одесі затримали адвоката та її поплічницю, які оформляли призовникам фіктивні документи для виїзду за кордон.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді