В Дії незабаром з'являться шість нових послуг

13:47, 15 лютого 2023
Українці зможуть через Дію подати заяву на шлюб, розмитнити авто, замінити водійське посвідчення, скасувати належного користувача, отримати витяг про несудимість та дізнатися рішення судової справи без відвідування суду.
В Дії незабаром з'являться шість нових послуг
Джерело фото: thedigital.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Найближчим часом на порталі та в застосунку «Дія» з'являться шість нових сервісів. Про це повідомляє міністр цифрової інформації Михайло Федоров.

Так, незабаром українці зможуть подавати через Дію заяву на реєстрацію шлюбу. Один із партнерів зможе заповнити заяву в Дії, а інший підписати її електронним підписом.

Передбачається, що отримання послуги триватиме до 15 хвилин із урахуванням часу на вибір формату церемонії, місця, часу й інших деталей.

Також у застосунку можна буде замінити водійське посвідчення.

Дана послуга була доступна з 2021 року, однак через війну вона тимчасово не працювала.

Згодом вона знову запрацює, до того в удосконаленій версії: замінити права можна буде не лише з ID-карткою, а й із закордонним паспортом чи посвідкою на постійне або тимчасове проживання для іноземців.

Також права можна буде забрати у форматі digital first, тобто користуватися лише цифровим аналогом без пластикового посвідчення.

Зголом у Дії з'явиться сервіс щодо скасування належного користувача. Це зможе зробити як власник авто, так й ініціювати сам належний користувач.

У Дії можна буде отримати також й витяг про несудимість. Якщо дані особи є у відповідних реєстрах, то витяг через застосунок можна буде отримати за декілька хвилин.

Також користувачі застосунку зможуть дізнатися рішення судової справи без відвідування суду.

«Замовити відповідний документ зможете в кілька кліків. До того ж він підписаний електронним підписом судді й має таку саму юридичну силу, що й паперовий документ. Це звільняє вас від поїздок у держустанови й годинних черг», – розповідає Михайло Федоров.

Українці зможуть у Дії розмитнювати авто.

«Розрахунок митного збору відбуватиметься за новою системою, яка повністю виключить людський фактор. У Дії потрібно буде ввести всього три характеристики: рік виготовлення авто, тип двигуна, його об'єм або потужність. Далі система автоматично розрахує вартість розмитнення», – пояснює Михайло Федоров.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду