Хто з українців може достроково вийти на пенсію

22:56, 11 березня 2023
На пенсію на пільгових умовах мають право українці, які працювали на роботах із особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці.
Хто з українців може достроково вийти на пенсію
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вийти на пенсію за віком у 2023 році можна при досягненні 60-річчя та маючи не менше 30 років страхового стажу. Якщо українець не зміг набрати потрібної кількості стажу, то працювати доведеться до 63 чи 65 років. Але є категорії громадян, які мають право на дострокову пенсію. 

Так, на пенсію на пільгових умовах мають право українці, які працювали на роботах із особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими та важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва.

Достроково вийти на заслужений відпочинок можуть громадяни, які мають особливий статус, а саме: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей померлих захисників та захисниць, багатодітні матері та матері дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей, пише Пенсійний кур'єр.

Учасники ліквідації та постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС мають право на зменшення пенсійного віку, відповідно також можуть вийти на заслужений відпочинок раніше.

Раніше ми писали, кому доплачуватимуть 570 гривень до пенсії. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області