Обіцяли евакуювати з гарячих точок і просили передоплату: викрито шахрайську схему

13:26, 18 березня 2023
Учасники злочинної групи обіцяли за грошову винагороду забезпечити евакуацію громадян з територій поблизу лінії фронту та виготовити документи для перетину державного кордону.
Обіцяли евакуювати з гарячих точок і просили передоплату: викрито шахрайську схему
Джерело фото: gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правоохоронці викрили шахрайську групу, яка виманювала у громадян кошти, обіцяючи евакуювати їх з території поблизу лінії фронту та оформити документи для перетину державного кордону. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Упродовж 2022 року зловмисники поширювали через соцмережі рекламу, в яких пропонували допомогу із вивезення людей, зокрема із обмеженими можливостями, з тимчасово окупованих територій та регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Мова йде, передусім, про евакуацію з Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також з найбільш гарячих точок зіткнень у містах Бахмут, Вугледар, Куп’янськ та ін.

Правопорушники, використовуючи безвихідне становище своїх клієнтів, просили про здійснення передоплати у розмірі 50%, а після того, як отримували гроші, припиняли комунікацію і не виконували зобов'язань.

Також учасники групи обіцяли чоловікам призовного віку виготовити документи, за якими вони могли б перетнути державний кордон. Ця послуга зазвичай вартувала від 20 тисяч гривень.

«До шахрайської схеми з метою відкриття банківських рахунків та обготівковування коштів залучалися так звані «дропи» або «грошові мули» з числа осіб без постійного місця проживання або тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі.

У ході проведених обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність, банківські карти, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.

За результатами розслідування одному з учасників шахрайської схеми, уродженцю Івано-Франківської області, повідомлено про підозру у пособництві в заволодінні грошовими коштами громадян, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 КК України).

Також у співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів, їх затримання та екстрадиції в Україну», йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду