«Ваша карта заблокована, передзвоніть співробітнику банку»: викрили онлайн-шахраїв

07:41, 31 березня 2023
Схема щомісячно приносили кожному підозрюваному близько 200 тисяч гривень
«Ваша карта заблокована, передзвоніть співробітнику банку»: викрили онлайн-шахраїв
Фото: khar.gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правоохоронці повідомили про підозру трьом особам за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 190 КК України). Про це інформує Харківська обласна прокуратура.

Досудовим розслідуванням встановлено, що раніше знайомі троє осіб вирішили нелегальним способом підзаробити грошей. Серед них — 28-річний чоловік родом з Донецької області та 29-річна жінка, яка наразі мешкає у столиці України. Третій фігурант — 36-річний чоловік — проживає на Житомирщині. Але жертвами ділків стали саме мешканці Харкова. 

«Так, 36-річний чоловік здійснював розсилку смс-повідомлень клієнтам банку з неправдивою інформацією про нібито блокування банківських карток, зазначаючи при цьому номери мобільних телефонів «спеціалістів» для вирішення питання по суті. 

Після цього потерпілі дзвонили на вказані номери та думали, что спілкуються зі справжніми працівниками банку. Будучи введеними в оману, вони надавали всю необхідну інформацію: номери карток, пін-коди, CVV-код та інше.  

У подальшому ділки переводили всі гроші з карток людей на підконтрольні їм банківські рахунки.  

Оборудки щомісячно приносили кожному підозрюваному близько 200 тисяч гривень», — сказано у повідомленні. 

28 березня 2023 року правоохоронці провели низку обшуків у різних регіонах України за місцями проживання фігурантів, під час яких виявлено та вилучено банківські карти, сім-карти, стартові пакети операторів мобільного зв’язку, мобільні телефони, ноутбуки, чорнові записи тощо. Крім того, в одного з фігурантів знайдено «трудовую книжку» та документи про освіту з так званої «ДНР».

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Також встановлюються інші особи, причетні до вчинення вказаного злочину.  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді