Раді пропонують надати дітям-сиротам право на першочергове зарахування до закладів фахової передвищої та вищої освіти

18:23, 24 квітня 2023
У такий спосіб депутати хочуть посилити соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти.
Раді пропонують надати дітям-сиротам право на першочергове зарахування до закладів фахової передвищої та вищої освіти
Джерело фото: flickr.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народні депутати пропонують посилити соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти.

У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт №9231.

У пояснювальній записці йдеться, що на даний час, питання доступу дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа до фахової освіти врегульовано лише у статті 43 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», яка встановлює переважне право для цієї категорії осіб для зарахування до закладів професійної (професійнотехнічної) освіти.

Проте, зазначають депутати, така можливість законодавчо не передбачена для здобуття фахової передвищої та вищої освіти цією категорією дітей, та потребує свого законодавчого закріплення з метою забезпечення дотримання прав і законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, а також забезпечення їх соціального захисту у галузі освіти.

Тому проектом закону пропонується внести зміни до Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про фахову (передвищу) освіту», «Про вищу освіту».

Цими змінами встановити, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи із їх числа мають право на першочергове зарахування до закладів професійної (професійнотехнічної), фахової передвищої, вищої освіти. Порядок реалізації права на першочергове зарахування до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти дітьми-сиротами та дітьми,
позбавлених батьківського піклування, а також особами з їх числа встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді