Державна реєстрація зміни імені: що треба знати

19:16, 28 червня 2024
Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи.
Державна реєстрація зміни імені: що треба знати
Фото: sumyjust.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство юстиції України нагадало головні особливості державної реєстрації зміни імені.

Зміна імені як юридичний факт підлягає державній реєстрації відповідно до Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та інших актів законодавства.

Державна реєстрація зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) проводиться лише стосовно громадян України. Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян (далі — Реєстр).

У разі відсутності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Реєстрі державну реєстрацію зміни імені може бути проведено тільки після їх поновлення та внесення відомостей до Реєстру в установленому порядку.

В разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» подати заяву про зміну імені можна до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків (одного з батьків — у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері), або за згодою піклувальника.

Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на 3 місяці. Заява про зміну імені подається в письмовій формі особисто заявником за умови пред’явлення паспорта, крім випадку, передбаченого абзацом другим пункту 3 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року №52/5.

До заяви про зміну імені додаються:

- свідоцтво про народження заявника;

- свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі);

-  свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);

- свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;

- фотокартка заявника;

- письмове зобов’язання заявника, складене у довільній формі, справжність підпису на якому нотаріально засвідчена, про його обізнаність щодо встановленої законом відповідальності за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта та інших документів у разі зміни імені (у випадку, передбаченому абзацом другим пункту 3 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні);

- квитанція про сплату державного мита.

Відомості про зміну імені фізичної особи підлягають обов’язковому внесенню до Реєстру.

Про державну реєстрацію зміни імені призовника і військовозобов’язаного відділ державної реєстрації актів цивільного стану в семиденний строк після проведення державної реєстрації зміни імені військовозобов’язаних або призовників надсилає повідомлення районному (міському) військовому комісаріату, у якому він перебуває на обліку, а також повідомлення до територіального органу Національної поліції України, територіального підрозділу Державної міграційної служби України за місцем проживання заявника.

Додатково зазначаємо, що проведення державної реєстрації зміни імені також належить до компетенції дипломатичних представництв і консульських установ України. Вчинення реєстраційних дій щодо зміни імені проводиться дипломатичними представництвами і консульськими установами України лише щодо громадян України, які постійно проживають за кордоном, такі заяви розглядаються у шестимісячний строк з дня її подання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва