Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 2 липня

13:19, 2 липня 2024
Уряд вніс зміни до Порядку подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією російської федерації проти України, до Реєстру збитків, а також до Переліку відомостей, які вносяться до декларації про провадження господарської діяльності.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 2 липня
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів провів засідання, під час якого розглянув низку питань. Які рішення ухвалили, повідомив представник Уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

-  Затверджено Порядок ведення державного обліку рибогосподарських водних обʼєктів (їх частин). Порядок визначає механізм та процедуру ведення державного обліку рибогосподарських водних обʼєктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, акваторій (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря та виключної (морської) економічної зони України. Передбачено, що державний облік рибогосподарських водних обʼєктів ведеться Держрибагентством в електронній формі засобами компонента Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства - державний облік рибогосподарських водних обʼєктів (їх частин).

- Здійснено розподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2-5  частини першої статті 10-1 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю І-ІІ групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією РФ проти України, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, в обсязі 2 млрд. 997 млн. 556,8 тис. гривень. Внесено зміни до постанови КМУ від 19.10.2016 N 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей», якими передбачено, що у 2024 році Мінветеранів здійснює розподіл субвенції між обласними бюджетами і бюджетом м. Києва пропорційно потребі в наданні грошової компенсації на підставі інформації, наданої обласними та Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями) станом на 01.04.2024, з урахуванням обовʼязкової виплати грошової компенсації у повному обсязі, розрахованої із застосуванням показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, визначених Мінінфраструктури станом на 01.04.2024.

- Внесено зміни до Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Передбачено, що дія Порядку не поширюється на випадки ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України з використанням форми 302, передбаченої Митним кодексом України, лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, для медичного забезпечення підрозділів збройних сил держав - членів ЄС, держав - членів Організації Північноатлантичного договору та інших держав, які в установленому законом порядку допущені на територію України, підрозділів Збройних Сил, направлених згідно із законом до інших держав. Спрощено ввезення на територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до переліку контрольованих речовин, у вигляді лікарських засобів, а також лікарських засобів, до складу яких входять включені до переліку контрольовані речовини, що надходять як гуманітарна допомога. Зменшено фінансове навантаження для субʼєктів господарювання в частині підготовки документів для видачі дозволів шляхом відміни вимоги про обовʼязковість нотаріального засвідчення копій статуту підприємства та контракту.

- Здійснено розподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, в обсязі 2 млрд. 352 млн. 737,5 тис. гривень. Внесено зміни до постанови КМУ від 18.04.2018 N 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», якими передбачено, що у 2024 році Мінетеранів здійснює розподіл субвенції між обласними бюджетами і бюджетом міста Києва пропорційно потребі в наданні грошової компенсації на підставі інформації, наданої обласними та Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями) станом на 01.04.2024 за встановленою формою, з урахуванням обовʼязкової виплати грошової компенсації у повному обсязі, розрахованої із застосуванням показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, визначених Мінінфраструктури станом на 01.04.2024.

- Здійснено розподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей учасників бойових дій на території інших держав, визначених у абзаці першому пункту 1 статті 10 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, повʼязаних з перебуванням у цих державах, визначених пунктом 7 частини другої статті 7 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, в обсязі 399 млн. 486,5 тис. гривень. Внесено зміни до постанови КМУ від 28.03.2018 N 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей», якими передбачено, що у 2024 році Мінветеранів здійснює розподіл субвенції між обласними бюджетами і бюджетом м. Києва пропорційно потребі в наданні грошової компенсації на підставі інформації, наданої обласними та Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями) станом на 01.03.2024, з урахуванням обовʼязкової виплати грошової компенсації у повному обсязі, розрахованої із застосуванням показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, визначених Мінінфраструктури, станом на 01.04.2024.

- Внесено зміни до Переліку відомостей, які вносяться до декларації про провадження господарської діяльності, та до Переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану, затверджених постановою КМУ від 18.03.2022 N 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», з метою нерозголошення відомостей про дислокацію військових частин (установ) в особливий період (на воєнний час) та забезпечення правового врегулювання використання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів для надання медичної допомоги на догоспітальному етапі під час ведення бойових дій військовослужбовцям медичними працівниками військових частин (військових закладів, установ).

- Внесено зміни до Порядку подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією російської федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Зменшено кількість обовʼязкових умов для подання заяви, а саме виключено положення щодо: наявності права власності на пошкоджений/знищений обʼєкт нерухомого майна, зареєстрованого у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно; наявності у Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, акта комісійного обстеження обʼєкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії рф, складеного відповідно до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф, повʼязаних з пошкодженням будівель та споруд.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам», в частині спрямування коштів, сплачених в рахунок погашення кредитів, відсотків за користування кредитом, нарахованої пені, інших платежів, передбачених кредитним договором, на подальше надання пільгових іпотечних кредитів. Внесено зміни до Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW), в частині уточнення норми, що регулює заборону надання кредиту особам, які отримували за рахунок бюджетних коштів державну підтримку/грошову компенсацію/кредити на пільгових умовах на будівництво (придбання) житла (передбачено, що кредит зможуть отримувати особи, які отримували за рахунок бюджетних коштів державну підтримку/грошову компенсацію/кредити на пільгових умовах на будівництво (придбання) житла до досягнення ними повноліття). Змінено підходи до формування реєстрового переліку кандидатів; передбачено можливість подання заяви про виключення з реєстрового переліку кандидатів та встановлено норму щодо виключення з реєстрового переліку кандидатів, які досягли віку 65 років тощо.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 24.03.2023 N 256 «Про реалізацію експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва» з метою підвищення прозорості здійснення державних закупівель шляхом застосування інструментів електронних закупівель, сприяння підвищенню конкурентності учасників ринку безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби та підвищенню рівня забезпечення безпеки даних про виробників безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва. Передбачено можливість зазначення інформації про тактико-технічні характеристики безпілотної системи або засіб радіоелектронної боротьби державним замовником у зверненні про здійснення закупівель безпілотних систем або засобів радіоелектронної боротьби (їх складових частин). Встановлено можливість здійснення закупівлі безпілотних систем (їх складових частин) Міноборони та/або Адміністрацією Держспецзвʼязку (уповноваженими ними службами державного замовника) відповідно до пунктів 50 - 95 особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану, затверджених постановою КМУ від 11.11.2022 N 1275, з урахуванням особливостей, встановлених Порядком щодо прибутку виконавця державного контракту (договору), передбаченого пунктами 8 та 10 Порядку тощо.

- Внесено зміни до Положення про Міжвідомчу робочу групу з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації в частині надання повноважень робочій групі подавати Міністру оборони пропозиції щодо збільшення обсягів бронювання. Внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами організаціями на період мобілізації та на воєнний час, в частині надання Міністру оборони повноважень приймати рішення на підставі пропозицій Міжвідомчої робочої групи з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації про збільшення обсягів бронювання.

- Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів (загальнодержавні видатки та кредитування) на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у звʼязку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації» на 2 млрд. 386 млн. 321,634 тис. гривень та збільшення обсягу видатків за програмою «Резервний фонд» на 2 млрд. 386 млн. 321,634 тис. гривень. Виділено на безповоротній основі за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету 2 млрд. 386 млн. 321,634 тис. гривень для здійснення заходів, повʼязаних з відновленням автомобільних доріг загального користування місцевого значення, які використовуються для потреб Збройних Сил України, обласним державним адміністраціям (для обласних військових адміністрацій).

- Оновлено склад Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності.

- Здійснено розподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоровʼя в обсязі 58 млн. 521,151 тис. гривень для окремих закладів охорони здоровʼя Дніпропетровської, Львівської та Рівненської областей.

- Погоджено обсяг придбання Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, за рахунок коштів, розміщених на рахунках Агентства в іноземній валюті, облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації», номінованих в іноземній валюті, у сумі 31 млн. доларів США та 6 млн. 500 тис. євро.

- Передано цілісний майновий комплекс Кузьминецького професійного аграрного ліцею Вінницької області у спільну власність територіальних громад Вінницької області.

- Внесено зміну до складу Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики, якою замінено позицію «Перший заступник Голови Служби зовнішньої розвідки (за згодою)» позицією «Перший заступник (заступник) Голови Служби зовнішньої розвідки (за згодою)».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси