Негативні результати бізнесу у червні: що впливає на ділову активність

11:29, 6 липня 2024
Індекс очікувань ділової активності в Україні знизився до 43.6 – НБУ.
Негативні результати бізнесу у червні: що впливає на ділову активність
Джерело фото: finclub.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк України знову зафіксував негативні оцінки ділової активності бізнесу у червні, що стало другим місяцем поспіль з погіршенням ситуації. Згідно з індексом очікувань ділової активності (ІОДА), розрахованим Національним банком, у червні 2024 року індекс склав 43.6, що в порівнянні з попереднім місяцем (48.0 у травні) свідчить про зростання песимізму серед підприємців.

Підприємства всіх секторів відчувають негативний вплив низки факторів, серед яких тривала нестабільність військової ситуації, зростання витрат через дефіцит електроенергії внаслідок російських атак на енергосистему та підвищення тарифів. Також відзначено слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань та несприятливі тенденції на ринку праці, включаючи значний дефіцит кваліфікованих працівників.

У промисловості погіршилися прогнози щодо виробничих обсягів та нових замовлень, що впливає на загальний прогноз економічних результатів. Секторальний індекс промисловості склав 45.5 у червні, порівняно з 48.8 у травні. Суттєве зниження очікувань також відзначено у будівельному секторі, де індекс знизився до 43.0 з 49.8 у попередньому місяці.

Торговельні компанії продовжують стикатися з проблемами енергопостачання та підвищення тарифів на електроенергію, що призвело до зменшення прогнозів щодо товарообороту та обсягів закупівель. Секторальний індекс торгівлі склав 46.4, порівняно з 47.7 у травні.

У сфері послуг спостерігається найвищий рівень песимізму, з індексом, що склав лише 39.7 у червні, у порівнянні з 47.2 у травні. Підприємства цього сектору очікують на скорочення обсягів наданих послуг та погіршення умов праці через відтік кваліфікованих кадрів і збільшення витрат.

Загалом, ринкові умови в Україні залишаються складними, а погіршення ділових очікувань підприємств у червні свідчать про серйозні виклики для економіки країни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва