Комітет підтримав правки до остаточної версії законопроекту про заборону РПЦ в Україні

14:50, 16 серпня 2024
Верховна Рада України наступного тижня розгляне законопроект законопроект про захист конституційного ладу у релігійній сфері.
Комітет підтримав правки до остаточної версії законопроекту про заборону РПЦ в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наступного тижня Верховна Рада України розгляне законопроект, що стосується діяльності релігійних організацій в Україні. Це буде першим питанням порядку денного.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики одноголосно схвалив фінальні правки до законопроекту №8371, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою, а також рекомендував парламенту прийняти його в другому читанні та в цілому. Про це повідомила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Ключові зміни у законопроекті:

  • Нова назва: Законопроект отримав нову назву – «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».
  • Терміни набрання чинності:
  • Закон набирає чинності через 30 днів після опублікування.
  • Пункт, що дозволяє Кабінету Міністрів готувати відповідну нормативку, вступає в силу на наступний день після опублікування.
  • Можливість звернення до суду щодо припинення діяльності релігійних організацій з зв'язками з РПЦ і країною-агресором буде доступна через 9 місяців після опублікування.
  • Редакційні зміни: Внесені уточнення для відповідності українському законодавству та адміністративному праву.
  • Пільгове користування майном: Уточнено, що релігійні організації без зв'язків з росією та РПЦ можуть безкоштовно орендувати державне і комунальне майно для релігійних потреб, але тільки за порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Основна мета законопроекту – забезпечити свободу віросповідання, одночасно забороняючи діяльність релігійних організацій, які мають зв'язки з країною-агресором і РПЦ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Сакара
    Наталія Сакара
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Микола Ковтунович
    Микола Ковтунович
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Євген Сорочко
    Євген Сорочко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду