МВФ уже найближчим часом виділить Україні понад 1 мільярд доларів

09:04, 19 жовтня 2024
Вперше за всю історію співпраці Україна успішно пройшла пʼять переглядів фінансової програми МВФ.
МВФ уже найближчим часом виділить Україні понад 1 мільярд доларів
Джерело фото: REUTERS/Yuri Gripas
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) 18 жовтня завершила пʼятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility - EFF). І таким чином Україна уже найближчим часом може розраховувати на понад 1 мільярд доларів від МВФ.

Як повідомили у Мінфіні, вперше за всю історію співпраці Україна успішно пройшла пʼять переглядів фінансової програми МВФ.

Крім того, що Україна виконала всі структурні маяки, які було передбачено до пʼятого перегляду, ще два – були виконані достроково. Загалом виконано пʼять зобовʼязань, а саме:

  • Розробка методології оцінки ефективності податкових пільг, включаючи їхню вартість для бюджету.
  • Прийнято новий закон про Бюро економічної безпеки.
  • Визначено основні публічні компанії, які серйозно постраждали від війни, та підготовлено аналіз потенційних фіскальних та квазі-фіскальних витрат.
  • Ухвалено зміни до Митного кодексу відповідно до найкращих міжнародних практик. (достроково)
  • На основі результатів дорожньої карти з розробки процедур управління публічними інвестиціями прийнято урядову постанову з планом дій та графіком виконання, яка забезпечить чіткий зв’язок між середньостроковим бюджетним плануванням і капітальними видатками. (достроково)

Загалом Україна вже виконала 28 структурних маяків у межах програми EFF, із яких 19 у фіскальному напрямі.

У Мінфіні пояснюють, що успішний перегляд відкриває Україні шлях до отримання траншу обсягом близько 1,1 млрд доларів США вже найближчим часом. Також в рамках пʼятого перегляду була здійснена оптимізація графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році.

До Державного бюджету України вже надійшло пʼять траншів у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько 7,6 млрд доларів США, із яких близько 3,1 млрд доларів США у 2024 році. Загалом у 2024 році програма передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні.

Як писала «Судово-юридична газета», Президент Володимир Зеленський 17 жовтня підписав закон 3977-IX про перевірку митників на доброчесність та моніторинг способу їх життя, а також про вирішальний голос міжнародних експертів в конкурсі на нового керівника Митної служби.

Нагадаємо, Верховна Рада 17 вересня прийняла в цілому як закон законопроект 6490-д, яким пропонується провести конкурси на керівництво митниці з вирішальним голосом міжнародних експертів та провести процедуру переатестації всіх працівників митниці.

Змін у процедурі обрання керівництва Митної служби вимагало МВФ для подальшого надання Україні фінансування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вячеслав Россолов
    Вячеслав Россолов
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Руслан Лідовець
    Руслан Лідовець
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді