Що робити в разі настання ДТП

12:30, 31 серпня 2017
Адвокат розповів про те, які дії необхідно зробити в першу чергу, якщо Ви стали учасником дорожньо-транспортної пригоди.
Що робити в разі настання ДТП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дії учасників ДТП передбачені двома нормативно-правовими актами: Законами України «Про дорожній рух» та «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Отже, в Правилах дорожнього руху чітко сказано про те, що в першу чергу на місце події необхідно викликати поліцію, переконатися в тому, що немає потерпілих, не переміщати ніяких предметів і не тікати з місця ДТП.

Якщо є потерпілі в аварії і вони потребують медичної допомоги, слід по можливості звернутися до свідків події і попросити їх доставити жертв ДТП в лікарню або викликати швидку допомогу. Якщо ж свідків ДТП немає або в медустанову вони спровадити не можуть, тоді є інший варіант, передбачений законодавством. Ви, як учасник аварії, доставляєте постраждалих до лікарні самостійно, але після цього негайно повертаєтеся на місце ДТП і по дорозі повідомляєте про те, що трапилося в органи Національної поліції.

Якщо в дорожньо-транспортній пригоді відсутні постраждалі, то просто чекайте поліцію і не рухайте предмети, осколки транспортних засобів, бампери, скло, що розташовані на проїжджій частині. Навіть якщо Вам здається, що вони заважають проїзду і ускладнюють дорожню ситуацію, просто позначте місце знаком аварійної зупинки і включіть «аварійку» на своєму транспортному засобі.

Чому не можна переміщати предмети, розташовані на місці ДТП? Тому що напрямок цих предметів, подряпини, які вони залишили на проїжджій частині — все це може допомогти встановити обставини аварії і згодом як підтвердити, приміром, Вашу невинність, так і стати пом'якшувальним доказом у разі встановлення Вашої провини судом.

Також слід обмінятися інформацією з другим учасником дорожньо-транспортної пригоди, якщо такий є: виписати назву його страхової компанії, дані страхового поліса, номер транспортного засобу.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд