Член ВККС Олександр Дроздов висловив позицію щодо законопроекту №1008

17:20, 22 октября 2019
За його словами, законопроект має бути заветований.
Член ВККС Олександр Дроздов висловив позицію щодо законопроекту №1008
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На законопроект №1008 Президентом України має бути накладено вето з наступним поверненням його на повторний розгляд Верховної Ради України. Верховна Рада України має здійснювати повторний розгляд законопроекту №1008 вже з урахуванням висновків Венеціанської комісії. Про це ідеться в аналітичному огляді стосовно законопроекту №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», підготовленому членом ВККСУ Олександром Дроздовим, передає НААУ.

У офіційному листі від 11 вересня 2019 року Представництва Європейського союзу в Україні та Посольства Канади щодо законопроекту №1008 міститься заклик забезпечити ретельний процес консультацій щодо вищезазначеного законопроекту за участю відповідних експертів з правових питань, громадянського суспільства та міжнародної спільноти. Невідкладне ухвалення небездоганних законів може серйозно підірвати зусилля з проведення реформи, поставити під загрозу благі наміри нового уряду та привести до непередбачуваних наслідків. Технічні консультації не затримали б надмірно ухвалення цих законів про реформу і могли б бути організовані протягом декількох тижнів.

Крім того, 17 жовтня 2019 року, тобто вже наступного дня після ухвалення законопроекту №1008 у другому читанні, Анніка Вайдеманн, тимчасово повірена у справах Представництва ЄС в Україні, висловила наступну позицію: «ЄС неодноразово висловлював свою позицію щодо судової реформи. Ми чітко та неодноразово комунікували наше занепокоєння з приводу законопроекту №1008. Зокрема, положення, що стосуються Верховного Суду, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи. Ми наполегливо заохочуємо Україну запитати думки Венеціанської комісії перед тим, як вводити цей закон в дію. ЄС і надалі підтримує належну ширшу судову реформу у відповідності до європейських стандартів, яка також є одним із пріоритетів для розкриття інвестиційного потенціалу України, що є проголошеним пріоритетом українського уряду».

Водночас Американська торговельна палата в Україні (АСС) та Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) і Спілка українських підприємців (СУП)  у своїй спільній заяві щодо верховенства права, добору суддів та складу Верховного Суду від 16 жовтня 2019 року вітали новину про те, що Венеційська комісія Ради Європи перегляне проект закону №1008, щоб забезпечити його відповідність європейським нормам та стандартам. Згадані асоціації, як написано в їхній спільній заяві, готові повною мірою брати участь у публічному діалозі з органами державної влади, щоб продовжувати сприяти впровадженню судової реформи, забезпечити ефективне правосуддя, що сприятиме своєчасним та якісним рішенням. Ці три найбільші бізнес-асоціації України ще раз підтвердили своє прагнення співпрацювати з українською владою задля створення передбачуваного правового середовища, заснованого на принципі верховенства права.

Натомість, у відповідь на такого роду звернення, голова фракції «Слуги народу» заявив, що Верховна Рада не буде переглядати судову реформу Президента України. А також підкреслив, що ніякі посли не можуть втручатися в державні справи.   

«Не намагаючись надати відповіді на всі репліки та не заглиблюючись у дискусію щодо публічних обговорень важливих для країни законопроектів і залучення до таких заходів представників міжнародної спільноти, слід зазначити, що законопроект №1008, навіть вже після його поспішного прийняття (у «турборежимі») у другому читанні, все одно потребує нагальної експертизи з боку принаймні Венеціанської комісії на предмет дотримання верховенства права та поваги до прав людини і основоположних свобод», — переконаний Олександр Дроздов.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судова реформа Президента стала предметом уваги іноземних ЗМІ.

Крім того, Рада Європи висловила позицію щодо законопроекту №1008.

Разом з тим, до ВР подано проект постанови про скасування рішення депутатів щодо законопроекту №1008.

Додамо, що в другому читанні та в цілому законопроект №1008 підтримали 236 народних депутатів. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва