Нотаріальна палата підтримує запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері державної реєстрації

16:31, 11 февраля 2021
НПУ вважає, що саме законопроект № 4338-1 повинен бути прийнятий за основу та в подальшому доопрацьовуватися при підготовці до другого читання.
Нотаріальна палата підтримує запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері державної реєстрації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розгляд спорів у сфері державної реєстрації повинен здійснюватися виключно в судовому порядку. Процедура такого судового розгляду має бути виокремлена в окрему категорію справ зі встановленням особливостей – скорочених строків відкриття провадження та розгляду тощо. Таку позицію Нотаріальна палата України висловила у зверненні до Комітету Верховної Ради з питань правової політики, на розгляді якого знаходяться законопроекти про внесення змін у законодавство про державну реєстрацію, передає офіційний сайт НПУ.

НПУ вважає, що саме законопроект № 4338-1 повинен бути прийнятий за основу та в подальшому доопрацьовуватися при підготовці до другого читання задля якісного врегулювання механізмів протидії рейдерству й упорядкування процедур державної реєстрації.

Законопроектом № 4338-1 пропонується скасувати повноваження Міністерства юстиції України та його територіальних органів з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів та суб’єктів державної реєстрації.

Такі спори повинні вирішуватись виключно в судовому порядку, оскільки їх розгляд має наслідком набуття, зміну або припинення речових прав на нерухомість та бізнес.

До того ж, згідно із ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюють виключно суди, делегування функцій судів та привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Також НПУ нагадує, що запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері державної реєстрації передбачалось Указами Президента України та Стратегічним планом НПУ щодо протидії рейдерству.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні запровадили додатковий механізм захисту ЄДР. 

Крім того, у Мін’юсті заявили про перехід до нової версії Держреєстру актів цивільного стану.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України