Суддя повідомив про перші проблеми, що виникли у зв’язку з новими змінами в КПК

07:30, 3 января 2019
Повна фіксація засідань у кримінальних провадженнях зіткнулася з матеріально-технічними бар’єрами.
Суддя повідомив про перші проблеми, що виникли у зв’язку з новими змінами в КПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2019 р. набрали чинності зміни до ч. 5 ст. 27 Кримінального процесуального кодексу. Згідно з нововведеннями, під час судового розгляду та у випадках, передбачених КПК, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання вважається лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому КПК.

Ця новела вже давно викликає неабияке занепокоєння суддівської спільноти, оскільки, як виявилося, далеко не всі суди мають можливість для повної реалізації вимог КПК щодо фіксації засідань у кримінальних провадженнях. Суддя Личаківського районного суду Львова Сергій Гирич на своїй сторінці в Facebook розповів, про ситуацію, що склалася саме в цьому суді:

«Новий рік приніс для судової системи України нові випробування. Цей подарунок для суддів і громадян України зробили ще у 2017 році народні депутати України, які внесли зміни до частини 5 статті 27 КПК України, передбачивши фіксацію судових засідань у кримінальних провадженнях та розгляд клопотань слідчими за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Більше року було у ДСА України, щоб обладнати приміщення судів необхідною технікою і програмним забезпеченням. На XVI позачерговому з’їзді суддів України голова ДСА України З. В. Холоднюк повідомив: всі суди подали інформацію ДСА про те, що забезпечені технічними засобами для фіксування судових засідань за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Воістину правильні слова одного із представників львівської делегації, що ДСА і судова гілка влади живуть у окремих вимірах», — описує передумови нововведень С. Гирич.

«На сьогодні у Личаківському районному суді є три зали судових засідань, які обладнані камерами і мають комп'ютери необхідних технічних параметрів для встановлення програмного забезпечення "Акорд", за допомогою якого і буде здійснюватися відеофіксація. Але це три зали на 8 суддів. Як організувати роботу, коли кожний суддя кожного дня має на розгляді кримінальні провадження або розглядає клопотання як слідчий суддя? Складати графік, а як же строки розгляду справ? А як бути з клопотаннями, які підлягають вирішенню негайно? Та і де зберігати інформацію розглянутих справ, адже бувають кримінальні провадження, які значно перевищують об’єм відео одного убойного серіалу. Один диск, на який раніше записували судове засідання, вміщує лише 10 хвилин відеозапису. А як же бути із правом сторони кримінального провадження на отримання копії запису судового засідання? Чи знають про такі новели працівники СБУ, ДБР, НАБУ, МВС, Генеральної прокуратури, які будуть звертатися до слідчих суддів із відповідними клопотаннями? Знову черги у доступі до суду? Після Нового року життя сповільнило темп, але воно не зупинилося. Вже сьогодні поступили клопотання, в тому числі про обрання запобіжного заходу. Як судді зможуть забезпечити їх розгляд у строки, визначені КПК України? Складається враження, що хтось дуже хоче, щоб суди зупинилися, а кримінальні провадження розглядалися не роками, а десятиліттями. Чи я помиляюся?» — розповів про судові реалії суддя.

Нагадаємо, що відповідні зміни у КПК щодо повної фіксації засідань у кримінальних провадженнях стали можливі завдяки ухваленому Верховною Радою 16 листопада 2017 року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (надалі Закон) на підставі проекту Закону №7275», відомому також як «Маски-шоу стоп».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки