В Раді пропонують захисти майно профспілок

18:05, 23 мая 2019
Народний депутат зареєстрував законопроект щодо майнових прав професійних спілок.
В Раді пропонують захисти майно профспілок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 травня народний депутат Сергій Каплін зареєстрував у Верховній Раді проект закону №10321 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення захисту майнових прав професійних спілок, їх об'єднань.

За словами автора, на сьогодні залишається надзвичайно болючим питання законодавчого забезпечення захисту майна і майнових прав професійних спілок, їх об’єднань, а також утворених за їх участю суб’єктів господарювання. У господарських судах України перебуває понад 200 проваджень, де органами прокуратури, іншими державними органами порушено питання щодо визнання права державної власності на об’єкти, що належать профспілковим організаціям і перебувають у їх користуванні, вилучення та передачу їх у державну власність.

С. Каплін зазначає, що з огляду на те, що на сьогодні постанови Верховної Ради України 1992 і 1994 р. щодо таких організацій залишаються чинними, а щодо майна професійних спілок у судах України знаходиться значна кількість судових справ, наразі має місце неоднозначність судової практики, є ряд рішень судів, якими профспілки позбавлені права власності на належне їх майно, існує нагальна потреба остаточно законодавчо врегулювати питання визначення права власності та інших майнових прав на майно профспілкових організацій шляхом внесення відповідних змін до Законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та «Про управління об'єктами державної власності».

Метою прийняття зазначеного законопроекту автор вбачає забезпечення дотримання рівних прав професійних спілок порівняно з деякими іншими громадськими організаціями України в питанні врегулювання права власності на їх майно (що було зроблено в законодавчому або судовому порядку). Для цього законопроектом пропонується доповнити ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» ст. 34, якою передбачити, що  профспілки, їх об’єднання є власниками майна профспілок, їх об’єднань колишнього Союзу РСР і УРСР, набутого до 24 серпня 1991 року за рахунок власних коштів, майна, розташованого на території України і переданого їм у власність, відання, володіння або користування за рішенням органів державної влади, інших державних органів колишнього Союзу РСР та Української РСР, а також майна юридичних осіб, створених відповідно до законодавства за участю профспілок, їх об’єднань.                                                           

Майно передається у безстрокове безоплатне користування профспілок, їх об’єднань (адміністративні будівлі, споруди та інше майно, необхідне для провадження статутної діяльності), на підставі подання відповідних повноважних органів профспілок, їх об’єднань передається у господарське відання юридичним особам, створеним відповідно до законодавства за участю профспілок, їх об’єднань.                   

Відчуження або списання майна, переданого у безстрокове безоплатне користування профспілок, здійснюється за погодженням з КМУ відповідно до ЗУ «Про управління об’єктами державної власності».              

Сам автор законопроекту прокоментував подання наступним чином:

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на цьому тижні народні обранці запропонували посилити захист прав споживачів.

Також ми писали, які саме рішення має прийняти Верховна Рада за дорученням Президента.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва