В законі про адвокатуру та адвокатську діяльність пропонують змінити термінологію

19:36, 30 мая 2019
Народний депутат вніс законопроект щодо документів, які підтверджують повноваження адвоката.
В законі про адвокатуру та адвокатську діяльність пропонують змінити термінологію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 травня народний депутат Григорій Шверк зареєстрував у Верховній Раді проект закону №10342 про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо підстав здійснення адвокатської діяльності та документів, які підтверджують повноваження адвоката.

Ст. 59 Конституції України проголошує право кожного на професійну правничу допомогу. Обов’язок надання правничої допомоги на професійній основі, спрямованої на забезпечення реалізації та захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, покладено на адвокатів та адвокатуру України.

Відповідно до розділу VIIІ Конституції України, адвокатура є одним з ключових елементів системи правосуддя, адже найважливішою конституційною функцією адвокатури є забезпечення права на захист від кримінального обвинувачення та представництво фізичних та юридичних осіб в суді.

Ст. 131-2 Конституції України визначено, що адвокати надають професійну правничу допомогу. Таким чином, потребують термінологічних змін з метою приведення у відповідність до положень Конституції України положення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

На думку автора законопроекту, делегуючи відповідну функцію інституту адвокатури, держава повинна забезпечити високий рівень надання адвокатами професійної правничої допомоги, що, в свою чергу, має значний вплив на якість здійснення правосуддя та реалізацію права на справедливий суд. З метою вдосконалення чинного законодавства з питань доступу фізичних та юридичних осіб до професійної правничої допомоги та забезпечення адвокатської діяльності народний депутат пропонує внести зміни до Закону шляхом удосконалення законодавчої норми, узгодивши її зміст з положеннями Конституції України.

Зокрема, Г. Шверк пропонує змінити термінологію щодо укладення договорів. Так, пропонується в ст. 26 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зазначити, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання професійної правничої допомоги, а не договору про надання правової допомоги.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що на сайті Верховної Ради з’явився повний текст законопроекту про імпічмент Президента.

Також ми повідомляли про зоозахисний законопроект, зареєстрований на минулому тижні.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду