Планування будівель судів буде змінено, — Мінрегіонбуд

17:45, 15 июля 2019
Формат open space, холи, вестибюлі, кімнати для дітей-свідків : такими Мінрегіонбуд бачить нові приміщення судів.
Планування будівель судів буде змінено, — Мінрегіонбуд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оголосило про зміни в плануванні судових будівель.

Наразі вивчається пропозиція: адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми. Мова йде не лише про облаштування дитячої ігрової зони (baby room) у публічному просторі судів, а й проектування окремої кімнати «маленький свідок» для неповнолітніх учасників судового процесу, яким іноді необхідно надавати свідчення в ході судового засідання.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе зазначає, що у чинних вимогах ДБН немає вимог до облаштування простору для відвідувачів з маленькими дітьми та для дітей, які мають надавати свідчення.

«У діючих ДБН не враховуються випадки, коли учасникам судового процесу можуть бути діти і вони повинні давати свідчення. А для якості та ефективності цих свідчень, звичайно, дитині потрібна приваблива і дружня атмосфера, правильний настрій. Щоб вона не відчувала себе заляканною», — зазначив Парцхаладзе.

Тож запропоновано передбачати окрему дитячу ігрову зону у публічному просторі судів — baby room — та окреме приміщення для надання свідчень неповнолітніми свідками.

Наразі фахівцями та експертами аналізується наявний закордонний досвід створення подібних зон: їхні розміри, вимоги до облаштування та обладнання.

У судах Польщі, наприклад, кімнати для надання свідчень неповнолітніми свідками проектують з непомітними відеокамерами, мікрофонами і спеціальним дзеркальним вікном, яке веде у залу судових засідань. Найголовніше завдання цих кімнат — насамперед уникнути психологічних травм у дітей внаслідок судових справ. Тому вони проектуються максимально комфортними, простими і зовсім не нагадують типову судову установу.

Раніше Лев Парцхаладзе повідомляв, що Мінрегіон планує вивчити доцільність проектування в будівлях судів публічного простору (холів, вестибюлів, вхідної групи тощо) у форматі open space.

Раніше повідомлялося, що переведення учнів до наступного класу здійснюватиметься за новими правилами.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді