Початок роботи нової Верховної Ради: коли та як

09:00, 27 июля 2019
Перед урочистим засіданням для складення присяги підготовчій депутатській групі доведеться чимало попрацювати.
Початок роботи нової Верховної Ради: коли та як
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Найближчим часом Центральна виборча комісія оголосить результати позачергових виборів до Верховної Ради. Багатьох громадян цікавить, що ж саме робитимуть новообрані депутати у період до складання урочистої присяги — активно працюватимуть чи все ж відпочиватимуть після виборчих перегонів.

Так, Регламентом Верховної Ради України передбачено, що не пізніше 5 робочих днів після офіційного оприлюднення результатів виборів буде створено підготовчу депутатську групу, яка готуватиме пропозиції щодо організації та проведення пленарних засідань першої сесії Верховної Ради 9-го скликання. Зокрема, група займатиметься організацією та проведенням урочистого засідання, переліком відання та складом парламентських комітетів тощо.

До складу цієї групи мають увійти по одному представнику від 15 народних депутатів, зареєстрованих від політичних партій, обраних у загальнодержавному або одномандатному окрузі. Якщо після розподілу цієї квоти залишаються народні депутати, кількість яких становить вісім і більше осіб, додатково пропонується ще один представник від такої політичної партії, а також по одному представнику від 15 народних депутатів, що реєструвалися як самовисуванці.

Перше засідання депутатської групи має відбутися не пізніше, ніж через 10 днів після офіційного оприлюднення результатів виборів. Скликати його повинен Андрій Парубій (або ж Оксана Сироїд чи Ірина Геращенко).

У разі, якщо цього не станеться, новообрані нардепи мають самі зібратися після спливу 10-денного строку. Припиняє свою діяльність депутатська група після створення парламентських комітетів.

Визначити ж результати ЦВК повина не пізніше, ніж 5 серпня, та оприлюднити їх протягом 5 днів у газетах «Урядовий кур’єр» та «Голос України».

У 20-денний строк з дня оприлюднення результатів народні обранці мають подати до ЦВК відповідні заяви та документи про реєстрацію їх народними депутатами України.

І вже не пізніше, ніж на 30-й день з дня оприлюднення результатів виборів, оновлений склад Верховної Ради має зібратися на урочисте засідання для складення присяги. До речі, нагрудні значки депутати можуть отримати теж не одразу, а протягом 7 днів після цього.

Таким чином, якщо ЦВК оприлюднить результати найближчим часом, цілком можливо, що літо Україна закінчить вже з працюючим оновленим парламентом.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала висновок ВС щодо того, які вимоги майнового характеру може висувати ДФС.

Також ми писали, що, згідно висновку ВС, при ухваленні постанови інспектор має вказати, який конкретно пункт ПДР порушила особа.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді