У Раді планують спростити роботу ФОПам та малим підприємствам

11:30, 9 октября 2019
Депутати пропонують не поширювати НАССР на малі потужності.
У Раді планують спростити роботу ФОПам та малим підприємствам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

04 жовтня група народних депутатів від фракції «Слуга народу» (Фріс І.П., Прощук Е.П., Матусевич О.Б.та ін.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону №2230 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності.

Як зазначається у пояснювальній записці, у 2014 році Верховною Радою України було прийнято нову редакцію Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де передбачено перехідний 5-річний період набрання чинності окремими положеннями вищевказаного Закону, які стосуються запровадження так званих вимог щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для різного виду потужностей, якими управляють оператори ринку харчових послуг.

Система НАССР — це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів, тобто в першу чергу спрямована на захист прав споживачів.    

20 вересня 2019 року вимоги щодо запровадження НАССР набрали чинності і щодо так званих малих потужностей, тобто потужностей, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше десяти осіб робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше п’яти осіб робочого персоналу.

Тобто це стосується в першу чергу представників мікропідприємництва, фізичних осіб — підприємців з незначним обсягом доходів та невеликою кількістю найманих працівників.

Законопроектом пропонується внести зміни до чинного законодавства, спрямовані на скасування обов’язковості запровадження системи НАССР для окремої, найменш незахищеної групи операторів ринку харчових продуктів (крім тимчасових споруд торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності: кіосків, павільйонів, торговельних лотків, тощо).

Основні положення законопроекту передбачають скасування вимоги щодо поширення на суб’єктів господарювання — операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності, необхідності застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

 Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що Олексій Гончарук анонсував кадрові чистки у Мін’юсті

 Також ми писали, що Мін’юст полегшить роботу працівників юридичної сфери.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки