Законопроект 2334 передбачає посилення відповідальності осіб, пов’язаних із фінансовою установою

13:15, 4 ноября 2019
«Слуги народу» пропонують встановити кримінальну відповідальність за внесення завідомо неправдивих відомостей у звітності.
Законопроект 2334 передбачає посилення відповідальності осіб, пов’язаних із фінансовою установою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народними депутатами України з політичної партії «Слуга народу» Галиною Третьяковою, Вадимом Струневичем та ін. було подано законопроект №2334 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності пов'язаних із фінансовою установою осіб.

Проект закону пропонує внести зміни до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»,  якими передбачається:

  • уточнення переліку пов'язаних із фінансової установою осіб;
  • встановлення для фінансових установ обов'язку надати регулятору відомості про пов'язаних із фінансовою установою осіб.

Кримінальний кодекс України планується доповнити положеннями відносно запровадження відповідальності пов'язаних із фінансовою установою осіб, зокрема настання кримінальної відповідальності за вчинення будь-яких дій, що призвели до завдання великої матеріальної шкоди державі щодо:

  • керівника фінансової установи;
  • кінцевого бенефіціарного власника фінансової установи;
  • іншого власника істотної участі у фінансовій установі.

Так, Кримінальний кодекс України планується доповнити наступними положеннями:

«Стаття 218-2.

  1. Доведення фінансової установи, окрім банку, до неплатоспроможності, тобто умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення пов’язаною з такою фінансовою особою будь-яких дій, що призвели до завдання великої матеріальної шкоди державі або клієнту карається обмеженням волі на строк від одного до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з накладенням штрафу від вісімдесяти п’яти тисяч до сто сімдесяти тисяч гривень та позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. 1. У цій статті матеріальна шкода вважається великою, якщо вона перевищує сто сімдесят тисяч гривень.

  1. Термін «пов’язана з фінансовою установою особа» вживається у значенні, визначеному Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

«Стаття 220-3.

  1. Внесення керівником або іншою службовою особою фінансової установи, окрім банку, у звітність, яка подається до Національного банку України та/або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та/або національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, завідомо неправдивих відомостей карається штрафом від п’ятнадцяти тисяч до тридцяти тисяч гривень».

Наразі зазначені положення щодо кримінальної відповідальності осіб, пов'язаних із фінансовою установою, насамперед керівників фінансових установ, кінцевих бенефіціарних власників, інших власників істотної участі у фінансовій установі під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан фінансової установи, та захисту інтересів клієнтів фінансових установ, відсутні в КК України.

Крім того, проект закону пропонує доповнити Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» положеннями щодо встановлення обов’язку фінансової установи подавати органу, який здійснює державне регулювання відповідного ринку фінансових послуг, інформацію про пов’язаних із фінансовою установою осіб у порядку, встановленому нормативно-правовими актами такого органу.

Нагадаємо, що Кабмін схвалив низку кадрових рішень та проект Бюджету-2020.

Крім того, в Україні набув чинності закон про боротьбу з рейдерством.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде