Прем’єр-міністр вніс законопроект щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад

13:30, 18 ноября 2019
Проектом закону №2418 передбачається затвердження Загальнодержавної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020-2021 роки.
Прем’єр-міністр вніс законопроект щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем`єр-міністр України ініціював проект закону про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020-2021 роки.

Наразі існує проблема обмеженого фінансування місцевими бюджетами передачі гуртожитків, що включені до статутних капіталів суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації. Здійснення витрат на відновлення документації на гуртожитки (їх житлові комплекси або їх частини), визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення капітального ремонту гуртожитків, потребує додаткового фінансування для надання власникам таких гуртожитків компенсації відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Проектом закону №2418 передбачається, що суб’єктам господарювання, створеним у процесі приватизації, до статутних капіталів яких включено гуртожитки, будуть надані компенсації, видатки на здійснення якої закладатимуться в державний бюджет. Це, на думку голови уряду, значно полегшить фінансовий тягар органів місцевого самоврядування при здійсненні передачі гуртожитків та сприятиме досягненню домовленостей між власниками гуртожитків та місцевими радами.

Загальнодержавна програма передбачає проведення капітального ремонту 490 гуртожитків, у тому числі 271 гуртожитку, які є об’єктами права державної власності, та 219 гуртожитків, що були включені до статутних капіталів (фондів) суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації. Планується відновлення документації на гуртожитки, благоустрій прибудинкових територій, ремонт дахів, внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання, водовідведення, електромережі та ліфтів

Як зазначає автор законопроекту, «реалізація положень проекту закону спрямована на впровадження положень державної житлової політики щодо забезпечення громадян, які проживають у гуртожитках державної форми власності та гуртожитках, які було включено до статутних капіталів суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації (корпоратизації), правом на житло шляхом передачі гуртожитків у власність територіальних громад».

Нагадаємо, станом на сьогодні передача гуртожитків у власність територіальних громад здійснюється відповідно до затверджених обласними та Київською міською державними адміністраціями регіональних та місцевих програм, які фінансуються з місцевих бюджетів.

При цьому уряд пропонує диференціацію видатків державного та місцевого бюджетів щодо даного питання. Фінансування видатків, пов’язаних з передачею гуртожитків у власність територіальних громад здійснюватиметься з державного бюджету. Натомість, всі витрати, що стосуються капітальних ремонтів гуртожитків та благоустрою їх прибудинкових територій будуть покривати місцеві бюджети. При цьому законодавець допускає можливість фінансування з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову ВС щодо конституційного права на житло мешканців гуртожитку.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде