Децентралізація влади: Комітет ВР переглянув власне рішення

11:31, 20 декабря 2019
Цього разу депутатам вистачило голосів, щоб підтримати винесення законопроекту в сесійну залу.
Децентралізація влади: Комітет ВР переглянув власне рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування знову зібрався для голосування за текст законопроекту №2598 від 13.12.2019 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

На попередньому засіданні Комітет провалив голосування за цей законопроект, оскільки депутатам забракувало голосів для того, щоб його підтримати. Проте парламентарії його і не відхилили.

Представник Президента України в Конституційному Суді України Федір Веніславський знову нагадав, що мова йде не про обговорення законопроекту, а виключно про направлення його до Конституційного Суду України для того, щоб отримати висновок КСУ про відповідність проекту Конституції України.

На питання про причини необхідності в повторному розгляді документа Федір Веніславський пояснив, що були технічні складнощі, деякі картки депутатів не спрацювали. Він підкреслив: якщо є потреба в дискусії, Офіс Президента та автори законопроекту відкриті до неї.

Раніше, на засіданні Комітету з питань правової політики, при обговоренні іншого законопроекту №1017 той же Федір Веніславський зауважив, що після висновку КСУ ніяких правок до законопроекту вже вносити не можна.

«Якщо будуть внесені правки, це означає, що ми зобов'язані будемо повторно звертатися до Конституційного Суду. Ми можемо лише внести законопроект у пленарний зал для попереднього схвалення», — сказав Федір Веніславський.

Саме на це йому натякнули члени Комітету, зауваживши, що якщо КСУ розгляне законопроект, то вести дискусію та вносити правки буде вже неможливо.

Проте цього разу депутатам вистачило голосів, щоб переглянути власне рішення та винести питання на розгляд Верховної Ради. Рішення підтримали 17 нардепів.

Якщо закон набере чинності в запропонованій редакції, він докорінно змінить систему місцевого самоврядування та адміністративно-територіальний устрій.

Сутність децентралізації полягає в тому, що на зміну місцевим державним адміністраціям приходить інститут виконавчих комітетів обласних та районних рад. Тобто повноваження державних адміністрацій переходить до місцевих рад.

Раніше група народних депутатів подала до парламенту законопроект, який має врегулювати поведінку народних депутатів.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська