Зниження тарифів на тепло та водопостачання: у КМДА назвали нюанси

16:44, 10 января 2020
Рішення про зниження вартості тепло- та водопостачання є актом волі керівництва підприємства, але тільки такого, яке використовує природний газ.
Зниження тарифів на тепло та водопостачання: у КМДА назвали нюанси
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Знижка на теплопостачання може бути здійснена виконавцем відповідних послуг у разі зміни ціни природного газу. Однак дане рішення не поширюється на підприємства, які для надання послуг використовують вугілля. На такому нюансі акцентували увагу «Судово-юридичної газети» у прес-службі Київської міської державної адміністрації.

Зокрема, в КМДА звернули увагу на те, що постанова №1082 Кабінету міністрів України «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» від 24 грудня 2019 року чітко визначає, що у разі прийняття теплопостачальною організацією (виконавцем послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам у зв’язку зі зміною для них ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20 року (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), відповідні зміни (починаючи з нарахувань за грудень 2019 р.) відображаються щомісяця у платіжних документах споживачів, надісланих у місяці, що настає за розрахунковим періодом.

«На сьогодні у Києві рішення про знижку прийняло КП «Київтеплоенерго» у зв’язку зі зниженням ціни на природний газ. Дане підприємство забезпечує потреби 80% ринку Києва, 10% контролює «Єврореконструкція», яке використовує природне вугілля, і ще 10% припадає на інші приватні підприємства», — сказано в повідомленні.

Тобто рішення про зниження вартості тепло- та водопостачання є актом волі керівництва підприємства, але тільки такого, яке використовує природний газ.

Постанова №1082 визначає, що перерахування вартості теплової енергії для відповідної категорії споживачів з урахуванням коефіцієнта перерахунку (К) визначається за такою формулою:

                                                        

де Вп — перерахована річна планована вартість теплової енергії, на основі якої встановлено тарифи для відповідної категорії споживачів, що враховує перераховану вартість природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), визначену для відповідного місяця опалювального періоду, за незмінних інших складових тарифу;

Вт — річна планована вартість теплової енергії для відповідної категорії споживачів відповідно до встановлених уповноваженими органами тарифів.

Для перерахунку вартості послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води застосовується коефіцієнт перерахунку (К), що визначається за такою формулою:

                                                       

де Вп — перерахована річна планована вартість послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, на основі якої встановлено тарифи для відповідної категорії споживачів, що враховує перераховану вартість теплової енергії, за незмінних інших складових тарифу;

Вт — річна планована вартість послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для відповідної категорії споживачів, відповідно до встановлених уповноваженими органами тарифів.

Сума перерахунку для споживача (С) визначається за такою формулою:

                                                    С = (1 – К) × П,

де К — коефіцієнт перерахунку;

П — плата за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, визначена у відповідному місяці, згідно з діючими тарифами на зазначені послуги.

У разі оплати послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води за двоставковими тарифами перерахунку підлягає умовно змінна частина тарифу.

Також у постанові зазначено, що різниця в нарахуваннях спрямовується на оплату майбутніх платежів, крім випадку припинення дії договору зі споживачем.

За наявності у споживача заборгованості за спожиті послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води сума перерахунку зараховується в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що киянам обіцяли переглянути тарифи на гарячу воду та теплопостачання.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду