В Україні святкують День Соборності

09:20, 22 января 2020
День Соборності України відзначається щорічно 22 січня.
В Україні святкують День Соборності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні відзначають одне з найважливіших державних свят. У середу, 22 січня, жителі нашої країни вітають одне одного з Днем Соборності України.

Свято було офіційно засновано в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) Української держави.

Статус державного свята День Соборності України отримав в 1999 році, а в 2011 році його об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада під назвою «День Соборності та Свободи України». У 2014 році указом п'ятого президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

У 1990 році цього дня провели масштабну акцію, яка стала найяскравішою традицією свята: сотні тисяч українців безперервним «живим ланцюгом» вперше об'єдналися між Львовом і Києвом.

З того часу в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українців, а День Соборності тепер відзначається на державному рівні щорічно.

Крім того, 22 січня в Україні прийнято покладати квіти до пам'ятників Грушевського та Шевченка, а також інших видатних діячів в історії України, в тому числі учасників Революції Гідності і бойових дій на сході країни.

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні привітав українців із 101-ю річницею Дня соборності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як в Україні відзначили 100-річчя з дня об'єднання УНР і ЗУНР. Акція до Дня соборності пройшла на мосту Патона в Києві. Учасники вишикувалися в «живий ланцюг», який поєднав людей на правому і лівому берегах Дніпра. Люди також розгорнули величезний український прапор і заспівали національний гімн.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України