Раді пропонують змінити законодавство у сфері застосування податкових знижок

18:30, 18 июня 2020
Метою законопроекту є надання платникам податку на доходи фізичних осіб додаткових можливостей для застосування податкової знижки.
Раді пропонують змінити законодавство у сфері застосування податкових знижок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 3670 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання платникам податку на доходи фізичних осіб додаткових можливостей для застосування податкової знижки». Автором є представник фракції «Слуга народу» Сергій Гривко. За словами автора, метою запропонованого законопроекту є надання платникам податку на доходи фізичних осіб додаткових можливостей для застосування податкової знижки, усунення колізій та суперечностей Податкового кодексу України.

Новації

Згідно з діючими положеннями Податкового кодексу України, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, зокрема, такі здійснені ним протягом звітного року витрати, як:

  • частина суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;
  • сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;
  • сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;
  • сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;
  • інші передбачені законом витрати.

Проте у законодавстві не передбачені податкові знижки для придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонуються такі зміни до Податкового кодексу України:

1) У підпункті 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 про аналіз поняття «податкова знижка» після слів «оподатковуваного доходу» слова «одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати» замінити словами «обраного ним виду, передбаченого одним з підпунктів пункту 164.2 статті 164 цього Кодексу, за наслідками такого звітного року»;

2) Підпункт «е» підпункту 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 (придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України, не надає податкові знижки) – виключити.

Тобто депутатом пропонується усунути існуюче обмеження застосування податкової знижки тільки для доходу у вигляді заробітної плати та дозволити застосування цього механізму також громадянами, які отримують доходи в інших формах, зокрема як винагороду за цивільно-правовим договором, проценти від депозитного вкладу, рентні платежі, дивіденди тощо.

Також ініційованими змінами вказано право громадян України включати до податкової знижки суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, та усунено штучні перешкоди для реалізації цього права.

На думку автора, прийняття законопроекту надасть платникам податку на доходи фізичних осіб реальні додаткові можливості для застосування податкової знижки. Також це матиме наслідком усунення існуючих колізій та суперечностей Податкового кодексу України стосовно механізму застосування податкової знижки, сприятиме утвердженню принципу рівності та захисту соціально-економічних прав громадян України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що обговорення проекту закону № 3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» викликало великий резонанс і обговорення на засіданні комітету з питань правової політики.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки