В Раді прокоментували виплату коштів за пробне ЗНО

13:30, 24 июня 2020
Міністерство фінансів та Міністерство освіти і науки розробили механізм повернення грошей за пробне ЗНО.
В Раді прокоментували виплату коштів за пробне ЗНО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Український центр оцінювання якості освіти до 30 червня сформує базу даних із даними кожного учасника та суми, яку він сплатив за пробне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив народний депутат, член комітету освіти, науки та інновацій Олександр Лукашев.

«Як відомо, через пандемію коронавірусу президент України Володимир Зеленський доручив повернути кошти за пробне ЗНО, яке відбулося у форматі онлайн. У своєму зверненні від 16.06.2020 року УЦОЯО (Український центр оцінювання якості освіти – ред.) просить прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля врахувати у Порядку повернення коштів за участь у пробному ЗНО 2020 року необхідність створення спрощеної системи виплат та передати реалізацію виплат уповноваженим фінансовим установам, які здатні опрацьовувати масові виплати», - зазначив депутат.

За словами Олександра Лукашева, Міністерство фінансів та Міністерство освіти і науки розробили такий механізм повернення грошей за пробне ЗНО, а уряд зі свого боку ухвалив відповідний порядок 17 червня 2020 року.

«Згідно з цим Порядком, Український центр оцінювання якості освіти до 30 червня сформує базу даних із даними кожного учасника та суми, яку він сплатив за пробне ЗНО, і передасть її АТ КБ «ПриватБанк». Після цього бюджетні 52 млн гривень невідкладно будуть перераховані АТ КБ «ПриватБанк» для розрахунків з громадянами, що сплатили за пробне ЗНО», - відзначив депутат.

Для отримання коштів (за участь у пробному ЗНО від однієї особи надійшло в середньому по 145 гривень за один навчальний предмет) громадянам, які були зареєстровані на пробне ЗНО, достатньо буде звернутись до найближчого відділення «ПриватБанку» та пред’явити унікальний номер учасника пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році.

«Кошти, які будуть повернені, візьмуть з Фонду боротьби з COVID-19. Уряд ухвалив рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі, попри те, що більшу частину цих коштів було спрямовано на друк зошитів для тестування. Також я цілком погоджуюсь з критичною позицією УЦОЯО щодо необхідності залучення Центру до ухвалення суспільно важливих рішень. Адже від цього залежить узгодженість дій усіх державних стейкхолдерів, забезпечення державних гарантій та комфорт громадян України», - відзначив депутат.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в МОН озвучили деталі з повернення коштів за пробне ЗНО.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді