Новый закон о ФОПах грозит ужесточением условий ведения бизнеса

18:00, 14 июля 2020
В Офисе простых решений, курируемом Саакашвили, назвали законопроект Гетманцева о ФОПах махинацией с поручением Зеленского.
Новый закон о ФОПах грозит ужесточением условий ведения бизнеса
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Принятый сегодня, 14 июля, Закон «Об упрощении работы ФОП» подвергся резкой критике со стороны как самих предпринимателей, так и со стороны Офиса простых решений и результатов, который курируется главой исполнительного комитета реформ Михаилом Саакашвили.

Напомним, что ранее предприниматели выступили категорически против принятия парламентом законопроекта «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно функционирования электронного кабинета и упрощения работы физических лиц-предпринимателей» № 2524 авторства главы налогового комитета Верховной Рады Даниила Гетманцева, депутата от «Голоса» Ярослава Железняка, депутата от «Слуги народа» Роксоланы Пидласы и пр.

В частности, предприниматели заявили о рисках ужесточения фискализации: 

«На сьогодні, відповідно до чинного законодавства, фізична особа-підприємець фіксує доходи підсумком за кожний день в Книзі обліку доходів, і сама Книга реєструється у податкових органах, що стверджує, що Книга обліку доходів є достатнім документальним підтвердженням виконання вимог податкового законодавства платником єдиного податку.

Окрім того, зазначаємо, що після прийняття законопроекту № 2524, на виконання ст. 44 Податкового Кодексу всі суб‘єкти господарювання, що використовують спрощену систему оподаткування, будуть зобов‘язані зберігати ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ на кожну операцію.

Саме на підставі них вони будуть вимушені вести облік підсумком за місяць і складати декларації платника єдиного податку. Такий облік суттєво обтяжить мікропідприємців і збільшить як їх адміністративні витрати, так і обсяг штрафів за неналежне ведення первинних документів.
Як наслідок, така ситуація вкрай негативно вплине на існування легальних ФОПів і посилить позиції тіньової економіки у мікробізнесі», - отметили предприниматели в обращении к народным депутатам. 

В Офисе простых решений у Саакашвили прокомментировали законопроект следующим образом:

«Депутатів ВРУ намагаються ввести в оману!

На сьогоднішнє засідання ВРУ винесений в цілому дуже позитивний законопроєкт 2524 про ліквідацію Книг закупівель для ФОПів. Однак у друге читання цього законопроєкту, в порушення регламенту, внесли правки до 1210 та закону про РРО, які повністю ігнорують думку бізнесу та бажання Президента щодо його доопрацювання.

Під виглядом позитивних змін голоси депутатів намагаються використати у брудній політичній грі.

Закликаємо депутатів не порушувати регламент і не голосувати за законопроєкт 2524 «Щодо Функціонування електронного кабінету та Спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», адже 116 стаття регламенту прямо забороняє подавати правки до другого читання не по суті законопроєкту і відводить тільки 14 днів для подачі правок, після прийняття в першому читанні. Законопроєкт 2524 був прийнятий в першому читанні 20 грудня 2019 року.

Закликаємо депутатів подати окремий законопроєкт до парламенту щодо змін до закону 466 (1210), як доручив Президент України».

Впрочем, законопроект уже принят и готовится на подпись Президенту Зеленскому.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України