Депутати хочуть повернути нещодавно скасовану ними книгу обліку

17:08, 20 августа 2020
Мету повернення книги обліку нардепи пояснюють бажанням зняти соціальну напругу та тим, що вона себе зарекомендувала.
Депутати хочуть повернути нещодавно скасовану ними книгу обліку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кілька днів тому в Раді з'явився законопроект № 3393 від 18.08.2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб – підприємців». Законопроект переданий на розгляд Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Ним передбачається:

  • збереження змін згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (786-IX) щодо ведення обліку в довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат;
  • запровадження норми, згідно з якою у разі реєстрації книги обліку доходів у встановленому порядку та її щоденного ведення вона буде достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Ініціативу депутати пояснюють тим, що після прийняття в цілому Закону України № 786-IX було враховано пропозиції до другого читання, які прибрали книгу обліку, та норму щодо її щоденного (за підсумками робочого дня) ведення.

Нардепи сумують, що, оскільки щоденне відображення доходів не передбачено в оновленій редакції Закону, постає питання з веденням обліку доходів, видатків та інших показників у розумінні п. 44.1 ст. 44 ПКУ. Відтак фізичним особам – підприємцям доведеться вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер).

Звичайно ж, книгу доведеться реєструвати в контролюючому органі, крім того, законопроект натякає на відповідальність за порушення її ведення.

Вказані зміни, на думку парламентарів, не будуть мати важких наслідків для фізичних осіб – підприємців, які працюють з юридичними особами за договорами, оскільки кількість операцій на місяць у них вимірюється одиницями.

Водночас що стосується фізичних осіб – підприємців сфери роздрібної торгівлі, де щодня кількість операцій може вимірюватися сотнями, вважають нардепи, скасування книги обліку суттєво ускладнить бухгалтерський облік та змусить їх звертатися за послугами професійних бухгалтерів, що збільшить їхні видатки та ускладнить процеси. 

Тож народні обранці хочуть реабілітувати книгу обліку, оскільки вважають, що вона добре себе зарекомендувала.

Раніше законопроект про Бюро економічної безпеки депутати вирішили розділити на два окремих.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва