Проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства на вимогу акціонера: позиція ВС

19:27, 22 сентября 2020
Право вимагати проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства є корпоративним правом, яке пов’язане з діяльністю та управліннями справами товариства.
Проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства на вимогу акціонера: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Право вимагати проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства є корпоративним правом, яке пов’язане з діяльністю та управліннями справами товариства. Саме з моменту набуття права власності на акції акціонерного товариства особа стає носієм корпоративних прав. Відмова товариства в задоволенні вимоги про проведення аудиту за період, коли позивач не був акціонером, відповідно не може порушувати його корпоративних прав як акціонера.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі №  924/1237/19.

Обставини справи

Приватне акціонерне товариство «М» звернулося до Господарського суду Хмельницької області з позовом до Публічного акціонерного товариства «У» про зобов`язання забезпечити аудитору - Товариству з обмеженою відповідальністю «А» можливість проведення аудиту фінансово-господарської діяльності (перевірки бухгалтерського обліку за 2016-2019 роки, наявності активів та зобов’язань, доходів отриманих та витрат понесених за 2016-2019 роки) Публічного акціонерного товариства  «У» за 2016-2019 роки на замовлення акціонера - Приватного акціонерного товариства «М» шляхом надання протягом десяти днів з дати набрання судовим рішенням у даній справі законної сили письмової відповіді з інформацію, де визначена дата початку аудиторської перевірки.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області у позові відмовлено.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду рішення Господарського суду Хмельницької області скасовано. Прийняте нове рішення. Позовні вимоги задоволено частково. Суд зобов`язав Публічне акціонерне товариство «У» забезпечити аудитору - Товариству з обмеженою відповідальністю «А» можливість проведення аудиту фінансово-господарської діяльності за період з 12.06.2019 Публічного акціонерного товариства «У» на замовлення акціонера - Приватного акціонерного товариства «М» шляхом надання протягом десяти днів з дати набрання даним судовим рішенням законної сили письмової відповіді з інформацією, де визначена дата початку аудиторської перевірки. В решті позову відмовлено.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до пункту 4 статті 25 Закону України «Про акціонерні товариства» до прав акціонерів – власників простих акцій віднесено право отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства.

Згідно з частиною другою статті 162 ЦК України аудиторська перевірка діяльності акціонерного товариства, у тому числі такого, що не зобов’язане публікувати для загального відома документи, має бути проведена у будь-який час на вимогу акціонерів, які разом володіють не менш як десятьма відсотками акцій.

Також ВС наголосив, що у пункті 38 постанови ВП ВС від 16.05.2018 у справі № 904/2194/17 зазначено, що шляхом пред’явлення до товариства вимоги про проведення аудиторської перевірки учасник (акціонер) товариства реалізує своє корпоративне право, пов’язане з діяльністю та управлінням справами товариства.

Стаття 75 Закону України «Про акціонерні товариства» є імперативною для товариства у разі наявності відповідної вимоги акціонера – власника більше ніж 10 відсотків акцій товариства. При цьому, право акціонера вимагати проведення аудиту не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб або доцільності проведення такої перевірки. Натомість обов’язок товариства забезпечити аудитору можливість провести перевірку виникає відповідно до прямої вказівки закону.

ВС зауважив, що особа стає носієм корпоративних прав з моменту набуття права власності на акції АТ або вступу до інших юридичних осіб. Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про депозитарну систему України» підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в без документальній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах депонента в депозитарній установі, а якщо права на відповідні цінні папери обліковуються на рахунку в цінних паперах номінального утримувача – обліковий запис на рахунку в цінних паперах власника цінних паперів в обліковій системі номінального утримувача, клієнта номінального утримувача.

Документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента (у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідного кредитора) є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою на вимогу депонента або в інших випадках, установлених законодавством та договором про обслуговування рахунка в цінних паперах.

Отже, право вимагати проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства, є корпоративним правом, пов’язаним з діяльністю й управлінням справами товариства, виникає в акціонера з моменту набуття ним права власності на акції АТ, оскільки саме з цього моменту особа стає носієм корпоративних прав. Відмова товариства в задоволенні вимоги про проведення аудиту за період, коли позивач не був акціонером, відповідно не може порушувати його корпоративних прав як акціонера.

Оскільки, як встановили суди попередніх інстанцій, згідно з Випискою про операції з цінними паперами ПАТ «М» стало акціонером ПАТ «У» з 12.06.2019, то колегія суддів погоджується з висновком господарських судів про відмову в задоволенні позовних вимог про проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства за період до 12.06.2019.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а постанову апеляційного суду – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився щодо притягнення орендодавця до відповідальності за недоліки переданої в оренду земельної ділянки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді