Уряд розпочинає конкурс на найкращий ескіз великого Державного Герба України

14:56, 30 сентября 2020
Сам конкурс розпочнеться вже за декілька днів та триватиме місяць.
Уряд розпочинає конкурс на найкращий ескіз великого Державного Герба України
АрміяInform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Стаття 20 Конституції України визначає, що одним із державних символів України є Державний Герб. Так, великий Державний Герб встановлюється з урахуванням малого (Тризуба) та герба Війська Запорозького. Попри те, що такі положення містяться у Конституції ще з моменту її ухвалення у 1996 році, лише у серпні 2020 року Верховна Рада прийняла постанову, якою доручила Кабінету Міністрів розпочати процес затвердження великого Державного Гербу.

У зв’язку з цим, на засідання Кабінету Міністрів України винесено розгляд питання про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного Герба та положення про те, як цей конкурс буде проходити. Для визначення кращого ескізу уряд створить спеціалізований оргкомітет.

До організаційного комітету увійдуть міністр юстиції, міністр КІП, голова Українського геральдичного товариства, голова Держмистецтв, очільник УІНП та інші урядовці і посадовці. Саме ці люди надалі мають затвердити положення про журі конкурсу, а також обирає журі зі свого складу. Міністр юстиції і міністр культури та інформполітики обіймають посади співголовуючих оргкомітету.

Терміни проведення конкурсу та підбиття підсумків дублюють зазначені у вищезгаданій постанові Верховної Ради – з 1 жовтня по 1 листопада. Після цього журі протягом місяця має оцінити всі ескізи, що надійдуть для участі у конкурсі, та передати результати оцінювання організаційному комітету, який підбиватиме підсумки конкурсу. МКІП має забезпечити суспільне обговорення ескізів Державного Герба. Після цього МКІП має передати переможний ескіз Міністерству юстиції для розробки відповідного законопроекту, який затвердить новий великий Державний Герб України.

Після проведення конкурсу, організаційний комітет проведе нагородження авторів найкращих ескізів:

  • 1 місце – 100 тисяч гривень;
  • 2 місце – 50 тисяч гривень;
  • 3 місце – 30 тисяч гривень.

При цьому передбачено, що оргкомітет у ході підбиття підсумків конкурсу може не визначити переможця, у зв’язку з чим він має порушити питання про продовження строків конкурсу перед Кабінетом Міністрів. Рішення про визначення переможця приймається таємним голосування комітету двома третинами присутніх на засіданні членів комітету.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд затвердив розпорядження про перенесення робочих днів у 2021 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси