Забуті в резерві: кандидати на посади суддів знову звернулись до Володимира Зеленського

09:00, 13 октября 2020
Учасники доборів на посади суддів просять врахувати зауваження та пропозиції до законопроекту № 4055.
Забуті в резерві: кандидати на посади суддів знову звернулись до Володимира Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати на посади суддів із числа учасників відповідних доборів, які пройшли прозору, хоч і тривалу, процедуру добору за європейськими стандартами, ще у 2018 році склали кваліфікаційний іспит. З 2019 року вони перебувають у резерві.

Перебування в резерві, вочевидь, затягнулось, тому кандидати на посади суддів запропонували свої зауваження та пропозиції до відомого законопроекту № 4055 від 4 вересня 2020 року.

1 жовтня цього року Вища рада правосуддя своїм консультативним висновком в цілому підтримала законопроект «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких Законів України щодо заповнення вакантних посад суддів місцевих судів» (реєстраційний № 4055 від 4 вересня 2020 року).

Законопроект розроблено з метою подолання кадрової кризи в місцевих судах та припинення фактичного блокування завершення добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного 3 квітня 2017 року, внаслідок фактичної відсутності в Україні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Законопроектом передбачається внесення змін до Законів України «Про Вищу раду правосуддя» та «Про судоустрій і статус суддів».

Зокрема, пропонується до дня формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України покласти на Вищу раду правосуддя повноваження щодо завершення процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду та провести конкурс на зайняття вакантної посади судді місцевого суду для таких кандидатів відповідно до кількості наявних вакантних посад.

Зазначений законопроект, за своїм змістом та смисловим навантаженням, є схожим зі зверненням кандидатів, які вже перебувають у резерві на заміщення вакантних посад суддів, поданим ними 13 серпня 2020 року до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради України, депутатів парламентського Комітету з питань правової політики.

Однак, законопроект № 4055 не містить згадки про кандидатів, які вже перебувають у резерві та очікують на оголошення конкурсу.

Кандидати на посаду судді, які пройшли прозору процедуру добору, склали кваліфікаційний іспит, але з 2019 року перебувають у резерві на заміщення вакантних посад суддів.

Маючи правомірні очікування на реалізацію своїх прав на проходження процедур, необхідних для зайняття посади судді, наразі, резервісти перебувають у стані невизначеності через припинення у листопаді 2019 року повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

З урахуванням принципу юридичної визначеності та необхідністю дотримання прав, кандидати в судді з числа резервістів вже вдруге звернулись із відповідним зверненням до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради України, парламентського Комітету Верховної Ради з питань правової політики та Вищої ради правосуддя, з пропозицією врахувати їхні зауваження та доповнити законопроект № 4055 від 4 вересня 2020 року.

Вказані у зверненні пропозиції не лише захистять права резервістів, а й виправдають витрачені кошти державного бюджету на підготовку кандидатів у судді. А судова система, нарешті, отримає нових суддів, на підготовку яких, як показує практика, потрібен не один рік.

Держава не може допустити втрату якісно підготовлених кадрів, особливо, зважаючи на те, що одним із пріоритетів реформування судової влади є подолання проблеми дефіциту кадрів суддів.

«Судово-юридична газета» нижче наводить текст відповідного звернення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва