Нотаріусам автоматом відновлять доступ до земельного кадастру

15:50, 21 октября 2020
Голова Держгеокадастру розповів, як він проводить аудит системи реєстрації земельних ділянок.
Нотаріусам автоматом відновлять доступ до земельного кадастру
agro-business.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок проведення інвентаризації документації із землеустрою, яким доручив Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру забезпечити надання доступу до відомостей Державного земельного кадастру нотаріусам, які мали такий доступ відповідно до вимог раніше діючого  Порядку забезпечення доступу нотаріусів до Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2015 р. № 457, в автоматизованому порядку без подання відповідних заяв.

Вищезазначений Порядок був затверджений Постановою КМУ від 24 червня 2015 р. № 457 «Деякі питання надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру». Саме згідно з цією Постановою нотаріуси отримали право доступу до кадастру та з 17 серпня 2015 року почалося їх підключення. Підключення здійснювало Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру», визначене адміністратором кадастру. Проте вищезазначені Постанова та Порядок втратили чинність 09.10.2020 року.

Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко в інтервю ЗМІ розповів, що процес державної реєстрації земельних ділянок зупиняли на два місяці у липні-серпні.

За його словами, нова команда Держгеокадастру розпочала роботу за трьома базовими напрямами.

Перше – аудит системи реєстрації земельних ділянок.

Друге – технічний аудит земельної бази. 

Третє – аналіз інвентаризації земель сільськогосподарського призначення.

«Ми побачили серйозні проблеми в системі, зокрема, відсутність запобіжника «подвійній приватизації». Усі IT-спеціалісти, які безпосередньо обслуговували документообіг, звільнилися. Щоб довести процеси до ладу, ми зупинили на два місяці – у липні-серпні – реєстрацію земельних ділянок», – пояснив Роман Лещенко. - «Виявилося, що з середини 2013 року до 2020 року з державної в приватну власність через механізм безоплатної приватизації було виведено понад 700 тис га землі. Тобто йдеться про територію однієї невеликої європейської країни.

Коли ми почали з'ясовувати механіку цієї безоплатної приватизації, то виявили, що в системі реєстрації речових прав у Міністерства юстиції і в системі Державного земельного кадастру відсутні верифікатори первинного набувача земельної ділянки при безоплатній приватизації.

Тобто немає процедури перевірки особи у двох системах».

Сьогодні Держгеокадастр провів аудит існуючого з 2013 року електронного реєстру лише на 27% і вже виявив тисячі дублюючих записів. Крім того, зроблена резервна копія системи державного земельного кадастру задля запобігання втручання в його роботу.

Раніше Комітет рекомендував законопроект про оптимізацію мережі та функціонування ЦНАПів до другого читання.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси