Депутати порахували рекламу вздовж українських доріг і задумали її заборонити

16:35, 11 ноября 2020
Більше половини засобів зовнішньої реклами на дорогах встановлено з порушенням нормативно-правових актів.
Депутати порахували рекламу вздовж українських доріг і задумали її заборонити
vidomosti-ua.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раду подано законопроєкт, завдяки якому з автомобільних доріг можуть зникнути рекламні банери.

За його допомогою депутати планують забезпечити безпечні та комфортні умови дорожнього руху, а також естетичний вигляд населених пунктів.

Мова йде про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення зовнішньої реклами» (реєстр. № 4348 від 09.11.2020). Ним буде займатися Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Законопроєкт запроваджує заборону на розміщення зовнішньої реклами у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування.

Крім того, впроваджується норма про те, що засоби зовнішньої реклами повинні розміщуватись не менш як за 200 метрів від смуги відведення автомобільних доріг загального користування та не менш як за 1000 метрів один від одного, а у населених пунктах – не менш як за 50 метрів від проїжджої частини вулиць і доріг та не менш як за 500 метрів один від одного.

Також, запропонованим законопроєктом запроваджується норма про те, що у населених пунктах розмір рекламного поля зовнішньої реклами не повинен перевищувати 1,2 метри х 1,8 метри.

Для цього передбачається внесення змін до Законів України «Про рекламу» та «Про автомобільні дороги» в частині заборони розміщення зовнішньої реклами у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування.

Навіщо потрібні такі радикальні заходи

На сьогодні вздовж українських доріг загального користування встановлено більш ніж 6 тис. засобів зовнішньої реклами, з яких майже 4 тис. – вздовж доріг міжнародного значення. При цьому більше половини з них встановлено з порушенням чинних нормативно-правових актів.

Засоби зовнішньої реклами не відносяться до складових автомобільних доріг загального користування (стаття 9 Закону України «Про автомобільні дороги»), а їх розміщення в межах смуги відведення доріг, особливо на основних під’їздах до значних міст та обласних центрів, призводить до інформаційного перевантаження дорожньої обстановки, відволікання уваги та додаткової фіксації погляду водіїв, що збільшує час їхньої реакції під час керування автомобілем.

Законом України «Про рекламу» встановлений вичерпний і єдиний перелік щодо заборони розміщення засобів зовнішньої реклами поза населеними пунктами - не ближче 5 метрів від краю проїзної частини.

При цьому, по-перше, зовнішня реклама, незалежно від бажання водія, відволікає на декілька секунд його увагу від дорожньої обстановки та технічних засобів організації дорожнього руху, що може спричинити дорожньо-транспортну пригоду, по-друге, засоби зовнішньої реклами, що розміщені на узбіччях доріг створюють перешкоди дорожнім механізмам, особливо в зимовий період, що у свою чергу не забезпечує належне утримання проїзної частини та узбіч автомобільних доріг.

Раніше Уряд подав у Раду законопроєкт, яким у справи про дрібні адміністративні правопорушення запроваджується психіатрична експертиза.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва