У Верховній Раді знову обмежили доступ журналістів у ложу преси

13:30, 26 января 2021
Відтепер допуск у ложу преси здійснюється за спеціальною перепусткою, а кількість осіб, що може там знаходитися — обмежена.
У Верховній Раді знову обмежили доступ журналістів у ложу преси
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Доступ ЗМІ в ложу преси Верховної Ради обмежили. Про це повідомляє кореспондент «Судово-юридичної газети» з посиланням на пресцентр Верховної Ради. Допуск у ложу преси здійснюється за додатковою перепусткою (карткою), в кількості не більше 15 чоловік. Якщо в ложі преси вже знаходиться 15 осіб, то допуск представників ЗМІ здійснюється після того, як хтось вищезазначену ложу покине.

Крім того, пресслужба Апарату Верховної Ради України розмістила допис на сайті Верховної Ради, повідомивши, що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України Д. Разумкова № 291 від 05.10.2020 журналісти та оператори / фотокореспонденти ЗМІ працюють у пресцентрі Парламенту (м. Київ, вул. М. Грушевського, 5, кулуари третього поверху) за наявності постійної картки акредитації, виданої Апаратом Верховної Ради України, та разових додаткових перепусток.

Допуск представників ЗМІ до будинку Верховної Ради України по вул. М. Грушевського, 5 через під’їзд № 1 та допуск операторів/фотокореспондентів із професійним обладнанням до ложі преси балкону здійснюється у порядку черги після отримання на відповідному посту охорони разової додаткової перепустки, що повертається на цей пост охорони після закінчення робочого дня.

Хоча, як відомо, навіть відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень.

Орган, при якому акредитовано журналістів, працівників засобів масової інформації, зобов’язаний сприяти провадженню ними професійної діяльності; завчасно сповіщати їх про місце і час проведення сесій, засідань, нарад, брифінгів та інших публічних заходів; надавати їм інформацію, призначену для засобів масової інформації; а також сприяти створенню умов для здійснення запису і передачі інформації, проведення інтерв’ю, отримання коментарів посадових осіб.

Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні терміни їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Нагадаємо, що статтею 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.

Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно.

Законом України "Про інформацію" закріплено гарантії діяльності засобів масової інформації та журналістів, оскільки професія зобов’язує журналіста першим опинятися в гущині подій, осягати глибинний зміст явищ, причини і наслідки та витлумачувати їх для загалу.

Тому під час виконання професійних обов’язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що журналістів не пускали в ложу преси, коли Верховна Рада IX скликання проводила перше засідання; як, прикриваючись карантином, комітети Верховної Ради порушують закон; та про те, як заступник голови Офісу Президента заявив, що доступ до пресконференцій Зеленського повинні мати лише обрані ЗМІ.

Також ми розповідали, що ЗМІ вимагали від влади на парламентських слуханнях безпеки діяльності журналістів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді