На пенсію зможуть сподіватися лише українці з високою «білою зарплатою»

08:19, 4 февраля 2021
Пенсійна реформа від Кабміну передбачає, що пенсію, яка не принижує людську гідність, отримають лише громадяни з великою офіційною зарплатою.
На пенсію зможуть сподіватися лише українці з високою «білою зарплатою»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін готується ввести пенсійну реформу вже 2021 року.

Втім, за нової накопичувальної системи на пенсію зможуть розраховувати лише ті, хто офіційно отримує велику зарплату. Тим же, хто отримує зарплату у «конвертах» або частково «білу», слід сподіватися лише на себе.

 Нагадаємо, раніше про те, що українцям варто сподіватися лише на самих себе, розповідав радник керівника Офісу Президента Андрія Єрмака Тимофій Милованов.

«Пенсії, яких не буде.

У 2004 році, я отримав свою першу роботу після аспірантури в Боннському університеті в Німеччині. Тоді я запитав у колег, як в їхній країні правильно заощаджувати на старість. Мені сказали, щоб на державну пенсію я не розраховував. Бо коли дійде черга до мене і я вийду на пенсію, пенсійна система Німеччини буде банкрутом. Через демографію. Бо люди живуть все довше, а народжують дітей все менше. Тому державна пенсія хоч і буде, але неадекватно маленька. Вони порадили, щоб я на цю пенсію не розраховував і накопичував сам. Що я і роблю.

Така сама ситуація в Україні. Чи навіть гірша, бо економіка у нас слабкіша за німецьку», — зазначав Милованов на своїй сторінці у фейсбуці.

Наразі Уряд вже готується запровадити пенсійну реформу. На своїй сторінці голова Постійної комісії Київської міської ради Костянтин Яловий зазначив, що громадянам варто до цього підготуватися.

«Уряд заявляє, що цього року Україна почне переходити на накопичувальну пенсійну систему. Кошти для пенсій будуть відраховувати з єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб – по 2% від кожного. Щобільше, для частини працівників віком до 35 років пенсійне накопичення буде обов’язковим.

 З одного боку солідарна система, яка продовжує діяти в України, є застарілою і потребує реформи. Зараз наші щомісячні виплати із зарплати йдуть на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам. Але навіть цих коштів не вистачає – частину коштів на пенсії держава виділяє з бюджету у вигляді дотацій.

 Солідарна система передбачає, що коли нинішні працівники досягнуть пенсійного віку, їх пенсії будуть фінансувати з коштів наступного покоління. Але за прогнозами Міжнародного валютного фонду кількість працездатного населення України до 2050 року може скоротитися ще на 30%. Таким чином у державі просто фізично не вистачить коштів на пенсії. Щоб вирішити це питання, уряд запроваджує обов’язкову державну накопичувальну пенсійну систему. Щоправда, законопроекти, які мають регулювати пенсійну реформу, сьогодні викликають багато критики», - зазначив Костянтин Яловий.

 «По-перше, за нової системи достойна пенсія можлива лише в тому випадку, якщо людина офіційно отримує велику зарплатню. Це стосується лише невеликої частини українців, а решта, відраховуючи усього по 2% від ЄСВ та ПДФО, на старості залишаться бідувати. Не пощастить і тим, хто навіть частково отримує зарплатню в конвертах.

 Ще одним вагомим аргументом проти реформи є відсутність механізмів захисту від інфляції та девальвації гривні. Навіть, якщо зараз почати відраховувати кошти на власну пенсію у державний фонд, ніхто не гарантує, що через 20 років накопичена сума буде чогось варта.

 Щоб забезпечити достойну старість є альтернативні варіанти, хоча кожен з них має свої ризики. Так приватні пенсійні фонди дозволяють відкладати на майбутнє значно більші кошти, але беруть за це досить великі відсотки. Можна накопичувати гроші на депозитах, але банк, який вас обслуговує, може збанкрутувати й зникнути – як це десятки разів уже траплялося в Україні.

 Найбезпечніший варіант – вкладати кошти у нерухомість або цінні папери, але цей варіант потребує значних коштів і підходить далеко не всім.

 Словом, ситуація з пенсійною системою в Україні складна. З одного боку, реформа необхідна. З іншого – невідомо настільки успішною вона буде та чи відбудеться взагалі.

Щоб не залишитися за межею бідності, українцям доводиться розраховувати на власні сили. Тому, які б закони щодо реформування пенсійної системи не ухвалював уряд, працюючим українцям вже сьогодні потрібно самостійно вирішувати, яким чином забезпечити собі гідну пенсію», - додав він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси