ВС розповів про предмет доказування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру

15:40, 1 июня 2021
Предмет доказування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру має низку особливостей.
ВС розповів про предмет доказування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Предмет доказування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру має низку особливостей, де не ставиться питання про винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, а йдеться про вчинення певною особою суспільно небезпечного діяння, а умисел, мета і мотив є елементами суб’єктивної сторони саме злочину та встановлюється лише щодо осудної особи.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у справі № 204/8241/17.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що ухвалою районного суду до чоловіка за вчинення ним суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК, застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Згідно з ухвалою суду чоловік, перебуваючи в період часу з 04:00 до 04:20 у камері Державної установи «Дніпровської установи виконання покарань», на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, будучи в стані неосудності, вчинив суспільно небезпечне діяння, а саме зробив із залишків матрацу та власної футболки мотузку, після чого, не усвідомлюючи наслідки своїх дій у вигляді настання смерті особи, перекинув вказану мотузку через шию та почав душити  потерпілого, спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження, від яких потерпілий помер на місці.

Дніпровський апеляційний суд змінив ухвалу Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська, виключивши з мотивувальної частини цього рішення посилання на відеозапис допиту підозрюваного.

ВС звертає увагу, що кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру гарантує захист прав, свобод та законних інтересів осіб з психічними розладами, тому  розгляд таких проваджень має спеціальну процедуру, яка урегульована спеціальними нормами закону.   

Зокрема, ст. 505 КПК передбачено, що обов`язковими обставинами, які підлягають доказуванню у такому кримінальному провадженні є:  час, місце, спосіб вчинення суспільно небезпечного діяння та вчинення цього суспільно небезпечного діяння цією особою, при цьому  враховуються й інші обставини (інформація про психічні розлади, поведінка, небезпечність особи, розмір завданої шкоди).

Тобто, предмет доказування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру має низку особливостей, де не ставиться питання про винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, а йдеться про вчинення певною особою суспільно небезпечного діяння, а умисел, мета і мотив є елементами суб’єктивної сторони саме злочину та встановлюється лише щодо осудної особи.

ВС зазначив, що судовий розгляд кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру проведено у відповідності з положеннями ст. 512 КПК, а ухвала районного суду відповідає вимогам ст. 513 КПК.

Верховний Суд залишив рішення судів попередніх інстанції без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, ВС висловися щодо визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді