Розгляд конституційності земельної реформи: депутати хочуть бачити Зеленського і просять пустити на засідання Тупицького

16:45, 3 июня 2021
Протягом засідання депутати вказували на той факт, що недопуск двох суддів КСУ до засідання ставить під сумнів легітимність суду.
Розгляд конституційності земельної реформи: депутати хочуть бачити Зеленського і просять пустити на засідання Тупицького
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України (КСУ) 3 червня оголосив перерву у розгляді питання  конституційності закону про земельну реформу.

Зауважимо, що з поданням звернулися 48 народних депутатів щодо відповідності Конституції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», окремих положень Земельного кодексу зі змінами, внесеними вказаним законом, та 53 народних депутатів  щодо відповідності Конституції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Головуючим на засіданні виступив суддя КСУ Сергій Головатий.

Раніше ми писали, як пройшла перша частина обговорення. Зокрема, депутати попросили з’ясувати, хто такий Роман Лещенко, а також заявили відвід Сергію Головатому.

Коли після обіду засідання КСУ продовжилося, народний депутат від «ОПЗЖ» Василь Німченко висловив клопотання, аби суд запросив на засідання Володимира Зеленського для з’ясування процедурних особливостей при схваленні парламентом законопроекту. Депутат вказав на той факт, що глава держави  скликав позачергове засідання Верховної Ради для схвалення саме оспорюваного законопроекту. За його словами, із стенограми стає зрозумілим, що схвалення відповідного законопроекту було вимогою Міжнародного валютного фонду (МВФ) для отримання кредитних коштів.

Представник Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря вказала, що позицію Президента в КСУ представляє Федір Веніславський, відтак немає потреба запрошувати главу держави. За її словами, відповідне засідання Верховної Ради було скликане за розпорядженням голови парламенту.

Порадившись, суд вирішив відмовити у клопотанні.

Далі суд повернувся до питання недопуску до засідання суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна

Суддя Сергій Головатий зазначив, що його судді уповноважили запитати у депутата Василя Німченка, чи є його принциповою позицією, що без суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна він відмовляєтесь брати участь у цій справі.

Василь Німченко підкреслив, що не оспорював наявність кворуму і правомочність складу суду. Однак, на його думку, ставиться під сумнів легітимність роботи суду за умови перешкоджання доступу до засідання двох суддів. Також він вказав на той факт, що стоїть питання про кворум суду, бо судді, яких не допустили, мають право висловити власну думку по справі.

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко зауважив: попри кворум, перешкоджання доступу до зали засідань двом суддям робить такий склад суду нелегітимним.

«Перешкода суддям прямо відправляти правосуддя прямо впливає на легітимність судового рішення, яким би воно не було», - вказав Власенко і наголосив, що судді Олександр Тупицький і Олександр Касмінін перебувають перед будівлею КСУ, заявляють, що хочуть брати участь у засіданні і є легітимними суддями, однак їх не впускають до будівлі.

Ольга Совгиря заперечила на заяви депутатів, назвавши їх політичними. Вона висловила думку: «Якщо суб’єкт права на конституційне подання вважає, що даний склад суду не є легітимним, то може не брати участі у засіданні».

Федір Веніславський підтримав її у цьому і додав, що згідно з Указом Президента скасовано рішення про призначення Тупицького і Касмініна суддями КСУ.

Порадившись, Суд оголосив перерву у справі.

Раніше «Судово-юридична газета» детально описала першу частину засідання.

Право ТВ вело трансляцію засідання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області