В Україні можуть прибрати жорсткі заборони для праці жінок і посилити захист вагітних

13:07, 2 декабря 2021
Кабмін розгляне відповідний законопроект, який передбачає заборону дискримінації жінок у трудових відносинах через вагітність.
В Україні можуть прибрати жорсткі заборони для праці жінок і посилити захист вагітних
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 грудня на засіданні Кабінет міністрів розгляне проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників».

Акт передбачає розширення економічних можливостей праці жінок і зміцнення системи гарантій правового захисту жінок-працівників під час вагітності, пологів і вигодовування дитини. А також  закріплює на законодавчому рiвнi недискримінацію вагітних жінок, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей, і порядку надання відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами.

«Проект акта прибирає невиправдано жорсткі для ХХI сторіччя заборони для праці жінок, що дозволить їм реалізувати свій економічний потенціал і забезпечить повноцінну реалізацію ними права на працю», - йдеться у пояснювальній записці.

У разі затвердження Кабміном відповідного проекту закону, його буде скеровано до Верховної Ради.

174 статтю Кодексу законів про працю пропонують подати у нові редакції. Це стосуватиметься робіт, на яких забороняється застосування праці жінок вагітних і тих, які вигодовують дитину віком до 1,5 року. Це, наприклад, роботи зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Також можуть заборонити залучати жінок до дій з речима, маса яких перевищує встановлену норму.

Зокрема пропонується виключити статтю 175 Кодексу законів про працю. Вона передбачає обмеження праці жінок на роботах у нічний час. Винятком є галузі господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Також хочуть виключити статтю 176, яка передбачає заборону залучення вагітних жінок і тих, які мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні й направлення їх у відрядження. Натомість за цих умов праці стаття 177 у запропонованій редакції передбачає, що залучатися до таких форматів роботи не можуть жінки і ті, які вигодовують дитину віком до 1,5 року.

У той час до таких форматів праці можуть залучатись за згодою працівники, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю.

Окрім того, законопроектом додається стаття 178-1, яка передбачає, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження медобстежень у зв’язку з вагітністю. Зазначається, що на час проведення медичного обстеження за вагітною зберігається середня зарплата.

Зокрема зміни стосуватимуться і статті 184. Пропонується забороняти відмовляти жінкам у прийнятті на роботи і знижувати заробітну плату через мотиви, які пов’язані з вагітністю чи вигодовуванням.

А також передбачається заборона розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і тими, які мають дітей віком до 1,5 року, крім випадку ліквідації підприємства, установи чи організації.

Окрім того, така ж заборона розірвання договору стосуватиметься  жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 3-х років або дитину з інвалідністю віком до 14-ти років.

Варто додати і про зміни до порядку надання соціальних відпусток. Пропонується встановлення тривалості відпустки через вагітність  пологи не менше 126 днів.

Частина оплачуваної у зв’язку з вагітністю та пологами відпустки, що передує пологам, продовжиться на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку датою пологів та їх фактичною датою без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

Раніше «Судово-юридична газета» з’ясовувала, які додаткові гарантії мають працівники з дітьми.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду