Як медичним працівникам отримати житло на пільгових умовах

13:33, 28 декабря 2021
Міністерство охорони здоров’я відповіло на запит «Судово-юридичної газети» стосовно реалізації механізму забезпечення медичних працівників житлом на умовах фінансового лізингу.
Як медичним працівникам отримати житло на пільгових умовах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середині листопада в Міністерстві фінансів України підписано договір між ПрАТ «Укрфінжитло» та Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) стосовно реалізації механізму забезпечення медичних працівників житлом на умовах фінансового лізингу.

Прес-служба Мінфіну процитувала слова Міністра фінансів Сергія Марченка, який заявив, що угода дозволить працівникам медичної сфери, які отримують заробітну плату з бюджету, придбати житло в лізинг під 5 %. Водночас подібні угоди мають бути підписані стосовно військових, поліцейських, вчителів, які отримують зарплату нижче ринкової. При цьому у короткостроковому періоді заплановано придбати 12 тис. квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг.

Відтак «Судово-юридична газета» звернулася із запитом до МОЗ стосовно того деталей отримання медиками такого житла. Зокрема, який механізм отримання житла медичними працівниками в рамках програми лізингу під 5%, які вимоги до кандидатів для отримання такого житла, чи є квотування по регіонах/місцевостях (наприклад, сільська, зона ООС тощо) тощо.

В МОЗ повідомили, що постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2021 №856 затверджено умови забезпечення ПАТ громадян житлом. Органи забезпечення житлом приймають від заявників заяви разом з документами, необхідними для отримання житла на умовах фінансового лізингу, перевіряють їх, а також ведуть облік заявників та надсилають Укрфінжитлу для прийняття рішення перевірені заяви заявників разом з документами, необхідними для отримання житла. Також з метою реалізації в МОЗ механізму забезпечення житлом на умовах фінансового лізингу, буде утворено комісію МОЗ, затверджено положення про таку комісію, а також порядок прийняття та розгляду заяв для отримання житла.

В МОЗ повідомили, що відповідно до Умов житло, що є предметом фінансового лізингу, переходить у власність лізингоодержувача після повного виконання ним зобов’язань за  і повної сплати лізингових платежів за умови, що договір фінансового лізингу на момент останнього платежу не був розірваний чи припинений.

Розмір щорічного платежу. який має сплачувати медичний працівник за таке житло буде визначено у договорі. Також умовами договору буде визначено, чи отримає право на дане житло медичний працівник, який залишить своє місце роботи.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що робити пацієнту, коли звільнився лікар.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир