Раді пропонують зобов’язати партії відзвітувати про доходи та витрати до початку літа

15:16, 18 февраля 2022
Політичні сили можуть достроково зобов’язати показати бухгалтерію НАЗК.
Раді пропонують зобов’язати партії відзвітувати про доходи та витрати до початку літа
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракцій монобільшості та опозиції пропонують Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроєкт  №6519 про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо зобов’язання політичних сил прозвітувати про свої доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру до 1 червня 2022 року. Відповідний проєкт постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Вказаним законопроєктом пропонується внести зміни до заключних положень закону про політичні партії та встановити що звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру політичних партій, передбачені законом, які не були подані політичними партіями за попередні звітні періоди під час здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, подаються до Національного агентства з питань запобігання корупції не пізніше 1 червня 2022 року.

Також пропонується встановити, що на час карантину і до 31 березня 2022 року(офіційної дати тривалості карантину – sud.ua) не вважається внеском на підтримку партії допомога депутата, який є членом партії у боротьбі з COVID-19 шляхом продажу відповідних товарів чи послуг або їхнє безоплатне надання. До слова, чинне законодавство встановлює обмеження розміру внесків на підтримку політичної партії. Передбачається, що загальний розмір (сума) внеску (внесків) на підтримку політичної партії від громадянина України протягом одного року не може перевищувати чотирьохсот розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, в якому здійснювалися внески.

Загальний розмір (сума) внеску (внесків) на підтримку політичної партії від юридичної особи протягом року не може перевищувати восьмисот розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, в якому здійснювалися внески.

Наразі партії мають право звітувати за витрачені державні кошти у період карантину не пізніше ніж на сороковий день після його завершення. І далеко не факт, що карантин завершиться 31 березня.

Профільний парламентський комітет з питань правової політики на своєму останньому засіданні не розглянув законопроект. Як зазначив член комітету, народний депутат Павло Павліш: «Можливо є підстави до його не включення до порядку денного». При цьому, не уточнюється про які підстави йдеться.

Як писала «Судово-юридична газета»,  у січні НАЗК виявило ознаки злочину у деклараціях 8 нардепів та 16 депутатів місцевих рад.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде