Рада планує розширити перелік підстав для залучення державного адвоката до справи

17:39, 22 февраля 2022
Захисника можуть замінити після трьох «прогулів».
Рада планує розширити перелік підстав для залучення державного адвоката до справи
Джерело фото: radako.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховній Раді пропонують ухвалити у першому читанні законопроєкт 6454-д «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження)» та спростити можливість заміни захисника\ захисників підозрюваного на державного адвоката. Відповідне рішення напередодні схвалено комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 46 Кримінального-процесуального кодексу та визначити, що неприбуття одного чи кількох захисників обвинуваченого не перешкоджає судовому розгляду, якщо в судове засідання з’явився хоча б один захисник цього обвинуваченого.

Змінами до статті 49 передбачено, що під час судового провадження судом, а під час досудового розслідування – слідчим суддею при розгляді питань, віднесених до його повноважень відповідно до цього Кодексу, якщо встановлено факт неприбуття три і більше разів захисника в судові засідання без поважних причин. У такому випадку у кримінальному провадженні здійснюють повноваження захисника як захисник, залучений для здійснення захисту за призначенням, так і захисник, залучений підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, чи іншими особами за їх проханням чи згодою.

Чинна норма передбачає, що слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані надати державного адвоката за умови якщо: слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховній Раді пропонують дозволити слідчому отримати роздруківку дзвінків з мобільного без рішення суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області