Раді рекомендують підтримати закон, яким визначається максимальний розмір коменсації за втрачену нерухомість через агресію РФ

16:58, 31 марта 2022
Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м кв. за один об’єкт нерухомого майна. Рішення про виділення компенсацій ухвалюватиме комісія.
Раді рекомендують підтримати закон, яким визначається максимальний розмір коменсації за втрачену нерухомість через агресію РФ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує Верховній Раді схвалити за основу законопроєкт №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Росії, яким визначено граничний розмір компенсації та встановлено процедуру її отримання.

Передбачається, що компенсація надається у вигляді:

а) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації;

б) фінансування будівництва нового будинку

в) фінансування пошкодженого майна багатоквартирного будинку

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Обрахунок вартості 1 м2 площі об’єкта нерухомого майна здійснюється за методикою, визначеною Кабінетом Міністрів України.

Отримувач компенсації має право на отримання об’єкта нерухомого майна, вартість якого перевищує граничний розмір компенсації, самостійно оплативши різницю між фактичною вартістю об’єкта нерухомого майна та сумою компенсації за ринковою вартістю

Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

1) багатодітні сім’ї;

2) особи з інвалідністю I та II груп;

Рішення про виділення компенсацій ухвалює комісія щодо надання компенсацій на підставі розгляду відповідної заяви, вивчення документів та всіх обставин втрати житла.

Джерелом фінансування компенсації є: фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації;

міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога;

інші джерела, не заборонені законодавством України.

Для накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації та документів про:

1) осіб, майно яких пошкоджено або знищено;

2) пошкоджене та знищене майно;

3) розгляд та прийняття рішення про надання компенсації створюється реєстр пошкодженого та знищеного майна

Проєктом закону також пропонується внести зміни до: Закону України «Про судовий збір» в частині звільнення заявників від сплати судового збору за подання до суду заяв та інших документів у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із втратою документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації;

закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині надання

права на безоплатну вторинну правову допомогу громадянам України у справах щодо втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджене майно від агресії РФ.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, яким дала зелене світло експропріації майна РФ. Документ вже підписав Президент України Володимир Зеленський.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва