Вища рада правосуддя хоче притягнути до дисциплінарної відповідальності двох адвокатів

13:59, 24 мая 2019
Адвокати втручались у професійну діяльність судді.
Вища рада правосуддя хоче притягнути до дисциплінарної відповідальності двох адвокатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 травня Вища рада правосуддя ухвалила рішення про притягнення до передбаченої законом дисциплінарної відповідальності адвокатів Шадріна Олександра Сергійовича та Кузіної Ірини Вадимівни за повідомленням судді Фастівського міськрайонного суду Київської області Соловей Галини Всеволодівни про втручання в її професійну діяльність. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Доповідач — член ВРП Наталія Краснощокова поінформувала, що 13 серпня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Фастівського міськрайонного суду Київської області Соловей Г. В. про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя. Суддя зазначила, що у її провадженні перебувало клопотання слідчого СВ Фастівського ВП Васильківського ВП ГУ Національної поліції в Київській області про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному у рамках кримінального провадження від 13 березня 2018 року за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), пп. 11, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

7 серпня 2018 року о 12:00 було призначено до розгляду в режимі відеоконференцїї клопотання про продовження підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, однак за письмовими клопотаннями захисників Шадріна О. С., Гелли С. В. його розгляд відклали на 8 серпня 2018 року о 10:00. У вказаний час захисники Шадрін О. С. та Гелла С. В. в судове засідання не з’явилися. Через їхню неявку прокурором було заявлено клопотання про призначення підозрюваному іншого захисника  Чередніченка Ю. М. з регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області.

Того самого дня об 11:10 захисники Шадрін О. С. і Гелла С. В. з’явилися до суду, заявляли численні клопотання, які не стосувались клопотання про продовження строку тримання під вартою, заявляли відводи учасникам судового розгляду, неодноразово викликали швидку медичну допомогу для підозрюваного та залучили ще одного захисника  Кузіну І. В., яка вимагала надання додаткового часу для спілкування з підозрюваним та ознайомлення з матеріалами клопотання. Таким чином, судовий розгляд затягнувся до 03:46 9 серпня 2018 року, після чого було оголошеного перерву до 10:00 того самого дня.

У призначений час 9 серпня 2018 року захисники Шадрін О. С., Гелла С. В., Кузіна І. В. та Чередніченко Ю. М. до суду не з’явилися та не повідомили суд про причини своєї неявки, що перешкодило слідчому судді здійснити свої службові обов’язки в розумні строки та в робочий час.

Розгляд клопотання про продовження строку тримання підозрюваного під вартою було продовжено 9 серпня 2018 року о 12:36, але у зазначений час захисники Шадрін О. С., Гелла С. В. та Кузіна І. В. також не прибули.

Член ВРП Н. Краснощокова наголосила, що згідно зі ст. 7 Правил адвокатської етики, адвокат у своїй професійній діяльності зобов’язаний використовувати всі свої знання та професійну майстерність для належного захисту й представництва прав та законних інтересів клієнта, дотримуючись чинного законодавства України, сприяти утвердженню та практичній реалізації принципів верховенства права та законності. Адвокат не має права у своїй професійній діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або цим Правилам.

Н. Краснощокова також зазначила, що адвокату категорично забороняється використовувати при виконанні доручення клієнта незаконні та неетичні засоби, в тому числі вдаватися до протизаконних методів тиску на протилежну сторону чи свідків, використовувати свої особисті зв’язки для впливу прямо або опосередковано на суд або інший орган. Адвокат не повинен вчиняти дії, спрямовані на невиправдане затягування судового розгляду справи.

З огляду на викладене, 23 травня 2019 року Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області щодо притягнення до передбаченої законом дисциплінарної відповідальності адвоката Шадріна Олександра Сергійовича, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва  щодо притягнення до передбаченої законом дисциплінарної відповідальності адвоката Кузіної Ірини Вадимівни у зв’язку з вчиненням ними дій, що свідчать про втручання у професійну діяльність судді Фастівського міськрайонного суду Київської області Соловей Г. В.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала матеріал щодо адвокатської монополії на представництво в судах.

Також ми повідомляли, що закон про адвокатуру пропонують удосконалити.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду