КАС ВС розгляне справу щодо нарахування пенсії чорнобильцю

18:52, 10 декабря 2019
Позивач оскаржує рішення Пенсійного фонду щодо суми своєї пенсії.
КАС ВС розгляне справу щодо нарахування пенсії чорнобильцю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 січня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне справу за позовом особи, яка під час проходження військових зборів брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стала особою з інвалідністю, до Головного Управління Пенсійного фонду України в Харківській області. Про це повідомляється на сторінці ВС у Фейсбук.

Зокрема, позивач вважає протиправною бездіяльність територіального органу ПФУ, який з 25 квітня 2019 року допустив порушення його права отримувати пенсію в розмірі 80% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку), що має визначатися у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Обґрунтовуючи звернення до суду, позивач вказує на Рішення Конституційного Суду України від 25 квітня 2019 року №1-р(П)/2019, яким було визнано неконституційними положення ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якими пенсії обмежувалися максимальним розміром (10 740 грн).

Також позивач звернув увагу, що оскільки брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження військових зборів, внаслідок чого частково втратив працездатність і став особою з інвалідністю, то за рівнем соціального забезпечення має бути прирівняний до військовослужбовців дійсної строкової служби. Отже, на переконання позивача, зважаючи на Рішення КСУ від 20 грудня 2016 року №7-рп/2016, він має право на перерахунок пенсії як особа з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи.

Позивач просить зобов’язати територіальний орган ПФУ провести перерахунок пенсії виключно на підставі норм законів як норм прямої дії, без урахування обмеження максимальним розміром.

Повідомляється, що справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про порядок звільнення майна з-під арешту згідно з постановою ВП ВС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей