ВРП звернулася до ГПУ щодо використання спецзасобів негласного отримання інформації у суді

18:49, 16 декабря 2019
Голова суду одразу повідомила поліцію про вказані обставини.
ВРП звернулася до ГПУ щодо використання спецзасобів негласного отримання інформації у суді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 грудня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Сокирянського районного суду Чернівецької області Побережної Олени Дмитрівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-центр ВРП.

Як поінформував доповідач — член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус, у повідомленні зазначено, що 9 жовтня 2019 року у службовому кабінеті голови Сокирянського районного суду Чернівецької області Побережної О.Д. було виявлено пристрої, схожі на спеціальні технічні засоби отримання інформації, які були під’єднані до електромережі.

Голова суду одразу ж повідомила поліцію про вказані обставини.

Працівниками Сокирянського відділення Кельменецького відділу ГУ НП в Чернівецькій області було проведено огляд місця події та вилучено виявлену систему технічних засобів отримання інформації, яка складалася з відеокамери та мікрофона, карти відеозахоплення, безпровідного роутера, двох блоків живлення, портативного зовнішнього жорсткого диска.

Суддя Побережна О.Д., відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», 10 жовтня 2019 року направила повідомлення Вищій раді правосуддя та генеральному прокурору про втручання в її діяльність.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України поінформувала, що повідомлення судді Сокирянського районного суду Чернівецької області Побережної О.Д. від 10 жовтня 2019 року скеровано за територіальною юрисдикцією до прокуратури Чернівецької області.

10 жовтня 2019 року слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України, за фактом незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні Сокирянського районного суду Чернівецької області.

Досудове розслідування триває та перебуває на контролі Прокуратури Чернівецької області.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді Сокирянського районного суду Чернівецької області Побережної Олени Дмитрівни.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП розглядала матеріали щодо звільнення суддів.

Крім того, до ВРП звернулась суддя господарського суду Львівської області щодо втручання в її діяльність як судді.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва