Вперше в Україні: тренінг для суддів проходить через Zoom

17:44, 15 апреля 2020
Тренінг став першим заходом суддівської освіти, який проводиться в режимі реального часу через платформу Zoom.
Вперше в Україні: тренінг для суддів проходить через Zoom
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 квітня Національна школа суддів України у співпраці із проектом “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” розпочали проведення триденного онлайн тренінгу “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”.

Особливістю тренінгу є і те, що він став першим заходом суддівської освіти, який проводиться в режимі реального часу через платформу Zoom.

Із вітальним словом до учасників заходу звернулася проректор Наталія Шукліна, яка наголосила, що тренінг підготовлений на виконання пункту 16 Рекомендацій парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”, схвалених постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року № 456-IХ, та рішення Ради суддів України від 10 лютого 2017 року № 13. Вказане свідчить, що до висвітлюваної теми є жвавий інтерес як з боку громадянського суспільства, медіа-співтовариства, парламентарів, так і з боку судової влади.

Керівниця проекту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” та співмодераторка заходу Галина Смірнова, поділилася слухачами інформацією щодо діяльності у сфері підтримки свободи медіа та активністю проекту, спрямованою на імплементацію відповідної тематики в суддівську освіту.

Із вступною промовою до слухачів звернувся Павло Пушкар, начальник відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи, який наголосив на важливості таких тренінгів у світлі виконання державою Україна заходів загального характеру для усунення порушень професійних прав журналістів, а також поділився останньою практикою ЄСПЛ у справах щодо захисту професійних прав журналістів та уроках для України.

У перший день тренінгу розглядатимуться навчальні модулі щодо стандартів у сфері свободи слова, огляду практики ЄСПЛ та резолюцій і рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи і Комітету Міністрів Ради Європи стосовно захисту журналістики, безпеки журналістів та інших медіа акторів, дискримінації та сексизму у судових провадженнях щодо журналістів.

Після обідньої перерви до роботи долучиться експерт та медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров, який зосередить увагу на трендах і головних викликах у сфері безпеки журналістів на основі Барометра свободи слова Інституту масової інформації.

Тренінг проводиться на основі навчальної методології, закріпленої у Національних стандартах суддівської освіти Національної школи суддів України, та передбачає демонстрацію тренерами онлайн PowerPoint презентацій, проведення інтерактивних опитувань, модерованої роботи у віртуальних малих групах для вирішення практичних завдань, пленарних обговорень і виконання слухачами “домашніх” завдань. 

Довідково: Тренінг “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів” триватиме онлайн з 15 до 17 квітня 2020 року. Слухачами тренінгу є 18 суддів-викладачів, які також проходять методологічну підготовку для викладання курсу в регіональних відділеннях Національної школи суддів України.

Розробниками матеріалів тренінгу та викладачами є судді Марина Антонюк, Віра Левко, Вікторія Жмудь, Олена Панченко, Микола Місечко, Петро Заруба,  а також Людмила Опришко, медіаюристка, експертка проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

Технічну та фінансову підтримку проведення заходу надає проект “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

Координацію роботи від Національної школи суддів України здійснює Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування.

Після проведення онлайн тренінгу та зняття карантинних обмежень Національна школа суддів України розпочне серію очних регіональних тренінгів на вказану тему.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що відбувся вебінар на тему розмежування корпоративних та інших спорів за суб’єктним складом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде