ВРП відреагувала на повідомлення судді щодо підробленого рішення суду

10:52, 3 декабря 2021
Фігурантці справи, яка перебуває у провадженні судді, невідома особа, яка представилась працівником суду, через соцмережі запропонувала допомогу у вирішенні питання щодо закриття провадження.
ВРП відреагувала на повідомлення судді щодо підробленого рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя повідомляє, що суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Цвіра Діана Миколаївна повідомила ВРП про втручання в її професійну діяльність.

Суддя зазначила, що у її провадженні перебуває справа про адміністративне правопорушення стосовно громадянки П. На перше судове засідання у цій справі громадянка П. не з’явилась, а за кілька днів до наступного судового засідання по цій справі, громадянка П. прийшла до приймальні судді та стверджувала, що невідома їй особа, яка представилась працівником Дзержинського районного суду міста Харкова, через соціальні мережі запропонувала їй допомогу у вирішенні питання щодо закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення. Громадянка П. вказала, що перерахувала цій особі кошти та отримала фото постанови суду стосовно неї, з якої вбачалося, що провадження у справі закрито у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення. Згодом громадянка П. з аналогічними вимогами звернулася до керівника апарату суду та надіслала йому фото постанови суду.

На думку судді Діани Цвіри, зазначені обставини свідчать про втручання у здійснення нею як суддею правосуддя у справі про адміністративне правопорушення.

У ВРП нагадують, що згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.

Суддя звернулась з повідомленням про втручання в її професійну діяльність також і до Генерального прокурора.

За результатами розгляду повідомлення судді внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді з метою перешкодити виконанню нею службових обов’язків за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Також ДП «Інформаційні судові системи» поінформувало ВРП, що відповідно до даних, які містяться в центральній базі автоматизованої системи документообігу суду та Єдиному державному реєстрі судових рішень, не виявлено електронних примірників судових рішень у вказаній адміністративній справі.

Факт виявлення підробленого судового рішення може дискредитувати репутацію судді Цвіри Д.М. та підірвати довіру до Дзержинського районного суду міста Харкова, а тому у цьому випадку наявні підстави для вжиття заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», з метою забезпечення авторитету правосуддя.

Беручи до уваги обставини, про які зазначено у повідомленні судді, а також враховуючи, що перевірку повідомлених обставин здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 376 КК України за фактами, викладеними у повідомленні судді Дзержинського районного суду міста Харкова Діани Цвіри.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП вирішила припинити відставку судді Анатолія Целуха.

Раніше ми також повідомляли, що ВРП відреагувала на повідомлення суддів Київського апеляційного суду про втручання у їхню діяльність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду