Всі суди працюватимуть у штатному режимі, — Богдан Моніч

16:55, 24 февраля 2022
За словами Голови Ради суддів, воєнний стан не зупиняє здійснення правосуддя на території України.
Всі суди працюватимуть у штатному режимі, — Богдан Моніч
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 24 лютого, Рада суддів України розглянула питання щодо забезпечення сталої діяльності судової влади в умовах воєнного стану у зв'язку зі збройною агресією збоку Російської Федерації. Про це повідомляє пресслужба РСУ.

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що правосуддя в Україні в умовах воєнного стану має здійснюватися у повному обсязі.

«Звертаю увагу усіх судів України, що навіть в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист. Ніяких скорочених чи прискорених процедур здійснення правосуддя не буде. Всі суди, де це можливо, працюватимуть у штатному режимі», - підкреслив Богдан Моніч

Він також зазначив, що в Раді суддів України вже напрацьовані окремі рекомендації судам щодо організації роботи в умовах воєнного стану. Вони також враховують попередній досвід евакуації судів з тимчасово окупованих територій і визначають алгоритм дій у разі загострення бойових дій на контрольованій Україною територіях.

«Серед іншого Рада суддів України рекомендуватиме зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів - оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ», - сказав Богдан Моніч

«Основне питання, яке у нас виникає, це хто буде займатися організаційними заходами на місцях, в регіоні. Тут, як показує практика, і як мені видається, найбільш доцільним було б, щоб цим питанням займалися голови апеляційних судів відповідних юрисдикцій в межах своїх округів, оскільки зараз ми не можемо надати чіткі рекомендації кожному регіону, тому що в кожному з них ситуація розвивається по різному. Я не виключаю, що можливо окремі голови апеляційних судів не візьмуть на себе ці організаційні функції, але ми своїм рішенням зобов’яжемо їх це зробити. До цієї роботи однозначно будуть долучені й керівники територіальних управлінь ДСА України, Служби судової охорони та інші структури судової влади» - наголосив Богдан Моніч. 

На засіданні також було створено оперативний штаб, який буде координувати дії судової влади в умовах воєнного стану.

Також «Судово-юридична газета» писала, що у Державній судовій адміністрації України розповіли про режим роботи.

Крім того, Верховний Суд звернувся до українців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області